18 mei 2022

Nieuws

Nieuwe kansen voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit

Bedrijven die benadeeld zijn door Brexit kunnen vanaf nu kosteloos ondersteuning krijgen bij het uitbreiden van hun afzetmarkten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) roept de getroffen ondernemers op om zich aan te melden voor het EU-Handelsprogramma. Er is 32 miljoen euro beschikbaar om hun internationale ambities te ondersteunen.


Programmamanager Marijn Leijten van RVO legt uit waarom ondernemers deze kans moeten aangrijpen: “We richten dit programma helemaal in naar de behoefte van de deelnemers. Zij krijgen een unieke mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen op het gebied van internationaal ondernemen. Voor diensten en activiteiten die anders duizenden euro’s zouden kosten, betalen de deelnemers niets.”

Mogelijkheid om individueel én collectief mee te doen
Het EU-Handelsprogramma geeft op verschillende manieren een boost aan internationaal zakendoen. Ondernemers kunnen individuele begeleiding krijgen, zoals advies over een handelsstrategie voor een bepaald land of gebied. Ook hele praktische ondersteuning is mogelijk, bijvoorbeeld het laten vertalen van een bedrijfswebsite 

RVO stimuleert ondernemers daarnaast om mee te doen aan collectieve programma’s. Die ontwikkelt RVO samen met vertegenwoordigers van hun sector of regio. Wil een groep ondernemers bijvoorbeeld zakendoen in een bepaald land of gebied? Dan wordt de ambassade, het consulaat of een Netherlands Business Support Office (NBSO) ingeschakeld  om een marktonderzoek uit te voeren of netwerken te ontwikkelen. Daarop volgen mogelijk gezamenlijke activiteiten, zoals deelname aan een beurs of een handelsmissie.

Snel aanmelden voor het EU-Handelsprogramma
Nederlandse ondernemers die vóór Brexit al zakendeden met het Verenigd Koninkrijk kunnen zich aanmelden op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma. Daar staan ook de voorwaarden voor deelname.

Marijn Leijten adviseert ondernemers om snel in actie te komen: “Er kan heel veel, maar helaas loopt het programma maar tot eind 2023. Om zoveel mogelijk uit het programma te halen is het dus belangrijk dat ondernemers zich snel aanmelden.”

Niets missen van de BAR-regeling
Het EU-Handelsprogramma wordt gefinancierd met Europees geld uit de Brexit Adjustment Reserve, kortweg de BAR. Dit is een regeling voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit. RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarbij zet RVO ook de netwerken en expertise in van partners binnen Trade  &  Innovate  NL, de branche- en sectororganisaties en Nederlandse posten in het buitenland.

Naar verwachting kunnen ondernemers zich vanaf 1 september 2022 ook aanmelden voor andere onderdelen van de BAR-bedrijfslevenregeling. Leijten raadt hen aan om niets te missen: “Als ondernemers zich aanmelden voor het EU-Handelsprogramma, krijgen ze vanzelf het laatste nieuws over de twee compensatieregelingen die eraan komen. Deze bieden een tegemoetkoming in Brexit-gerelateerde kosten die zijn hebben gemaakt of nog gaan maken. Voor deze regelingen is samen 218 miljoen euro beschikbaar en er komt een aparte aanmeldprocedure.”

Meer weten over de BAR?
Ondernemers vinden meer informatie over de BAR-regeling op www.rvo.nl/bar. Daar kunnen zij zich ook inschrijven voor de e-mailnieuwsbrief. Met vragen over het EU-Handelsprogramma of de BAR-compensatieregelingen kunnen zij terecht bij RVO Klantcontact Internationaal, bereikbaar via 088 042 42 42 (keuze 3-3) en klantcontact@rvo.nl.