Partner

23 mei 2023

Food (agri)

Nekovri bezoekt: Van den Brink BV

Peter van den Brink: "We zijn zelf fruitteler dus we kennen de uitdagingen van onze klanten als geen ander!"

Nekovri ontmoet Peter van den Brink bij Van den Brink BV koeling, sortering en fruitteelt in ’t Goy. Vader Ton van den Brink is uiteraard een bekende binnen de vereniging, maar Peter (24) is inmiddels mede-eigenaar van het bedrijf. Nu zijn studie Bedrijfskunde & Agrifoodbusiness in Den Bosch is afgerond is hij vol enthousiasme aan de slag gegaan in het bedrijf: “Momenteel richt ik me voornamelijk op sortering en koeling!” Het is maar weer een bewijs dat de volgende generatie zich nadrukkelijk aankondigt in onze sector.

Nadat vader Ton en moeder Ineke in 2011 het koelbedrijf overnamen, heeft er sinds 2018 een indrukwekkende nieuwbouw in twee fasen plaatsgevonden. Ook hier is geen sprake meer van gebruik van f-gassen, maar wordt er gebruik gemaakt van een ammoniak installatie. De daken liggen vol zonnepanelen en de restwarmte wordt hergebruikt. Het koelhuis telt wel zo’n 100 cellen, Peter: “Zo kunnen we het klimaat voor élke klant optimaal regelen. Op technisch vlak hebben we bij de nieuwbouw alles behalve bezuinigd!”

De familie van den Brink koelt ook eigen fruit wat van de 34 hectare van het bedrijf af komt. “Het gaat dan om ongeveer 10% van de ruimte van het koelhuis”, geeft Peter aan.  “We zijn zelf fruitteler dus we kennen de uitdagingen van onze klanten als geen ander!”

Bij de rondleiding springt direct de sorteermachine in het oog, die op dit moment conference peren schoon spoelt en sorteert op kwaliteit en grootte. “De peren gaan de hele wereld over. Elke markt heeft zijn eigen voorkeur, bijvoorbeeld qua grootte van de peer”, aldus Peter. Aan de machine staan verschillende mensen om het sorteerproces te begeleiden. “Een van onze krachten is dat wij niet met een uitzendbureau werken. We hebben geïnvesteerd in moderne huisvesting die het gehele jaar in gebruik wordt genomen.’’

Naast het hardfruit wordt er ook importfruit opgeslagen en verpakt. Peter: “Dat kunnen wij ook perfect, denk aan citrus, kiwi, druiven, meloenen maar natuurlijk ook hardfruit waar we specialist in zijn. Door de vele hoeveelheid cellen kunnen we voor de klant het juiste klimaat realiseren. Desalniettemin zijn we nog op zoek naar nieuwe relaties op dat vlak. Dit kunnen ook producten zijn zoals zuivel, aardbeiplanten of andere producten die gekoeld moeten worden. We blijven een échte dienstverlener!”

De cellen staan er verzorgd bij en in het koelhuis is het opvallend schoon. “Onze mensen hebben aangegeven graag schoon te werken, maar eerlijk gezegd zijn we zo betrokken dat we hier álles zien.” Peter weet zo feilloos de meerwaarde van het familiebedrijf in de koel- en vriessector aan te geven: “We zijn heel flexibel en hebben daarbij een 24-7 mentaliteit. Maakt niet uit wanneer die klant of vrachtwagen er staat. Bij ons kan het altijd!”