Ga terug

9 september 2019

Innovatie & Duurzaamheid

Nederlandse basisscholen starten strijd voor plasticvrije wateren

Stop Talking. Let’s Start Doing! Vandaag is het startschot gegeven voor drieëntwintig basisscholen uit zes Nederlandse steden. Zij nemen deel aan de eerste editie van De Battle en strijden tegen elkaar voor plasticvrije wateren. De wedstrijd is een initiatief van de Plastic Whale Foundation, met als doel jongeren bewust te maken van het plastic probleem en ze uit te dagen na te denken over creatieve oplossingen.

Niek Roozen en Sterre van Woudenberg, bekend van hun rol in de serie Brugklas, inspireren de scholieren om zelf de handen uit de mouwen te steken. Drieëntwintig klassen van drieëntwintig verschillende scholen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Den Bosch en Groningen doen mee.

329555 dsc08985 2 29c405 original 1568018250

“De plasticsoep is een groeiend, wereldwijd, probleem. Maar als we met z’n allen aan de slag gaan, kunnen we een groot verschil maken!” Niek Roozen (Op de foto: Niek Roozen en Sterre van Woudenberg)

De Battle bestaat uit drie challenges: de klassen verzamelen zwerfplastic in de omgeving, verzinnen een creatief idee om hun school plasticvrij te maken én gaan plasticvissen op de boten van Plastic Whale.

“De boten waarmee we het water opgaan zijn gemaakt van opgevist grachtenplastic. Hiermee willen we de deelnemers aanmoedigen anders naar plastic te kijken. Het is een waardevolle grondstof waar je hele coole producten van kunt maken!” Sarah de Beurs, Plastic Whale Foundation

Plastic Slim Award

De klas die het meeste plastic afval inzamelt en vist en de meeste stemmen voor hun plasticvrije-school-idee verzamelt, neemt in november de Plastic Slim Award in ontvangst. Stemmen op de ideeën kan van 4 tot en met 19 november via missieplasticvrijwater.nl. De overwinning wordt gevierd met Niek en Sterre; tijdens een spontane VISSA zetten zij het klaslokaal op z’n kop!

329553  j3b9711 80a12c large 1568017238

Missie Plasticvrij Water

De Battle is onderdeel van Missie Plasticvrij Water; het nieuwe activatie- en educatieplatform van de Plastic Whale Foundation voor jongeren uit groep 7 en 8. Via www.missieplasticvrijwater.nl kunnen zij zich aansluiten om zelf - middels bijvoorbeeld challenges, inzamelacties en spreekbeurten - in actie te komen tegen het plastic probleem.

Gerelateerd