19 juli 2023

Leisure & Cultuur

‘Na jaren in puin geschoten te zijn, is Grave redelijk ongeschonden gebleven’, een podcast over de bevrijding van Grave tijdens de 2e wereldoorlog in ‘Het Verhaal van Grave’.

In de Graafse podcastserie Het Verhaal van Grave verteld Cees Vos over de bevrijding van Grave tijdens Operation Market Garden in 1944.

Tijdens het einde van de oorlog voerde de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery een plan uit om het Duitse hoofdfront in Nederland te omsingelen door de rivieren over te steken. Verschillende geallieerde troepen kregen specifieke taken toegewezen, zoals het veiligstellen van bruggen. De Slag om Grave, onder leiding van luitenant John Samuel Thompson, was onderdeel van deze operatie en had als doel de bruggen over de Maas te veroveren. Tegenwoordig is er een museum in de kazematten van Grave dat de geschiedenis en bevrijding van Grave tijdens Operation Market Garden herdenkt. Vrijwilliger Cees Vos heeft veel onderzoek gedaan naar deze periode en doet minutieus verslag van deze geslaagde actie, hij is verteld het derde verhaal van een serie van vier over Grave in de periode 1940-1944.

De podcastserie biedt een boeiend overzicht van de geschiedenis van Grave. De serie begint in het jaar 1140, bij de oprichting van Grave, en loopt door tot de vorige eeuw. In de komende twee afleveringen duiken we in de tijd waarin Grave bezet was en vervolgens werd bevrijd door het 82e luchtlandingsdivisie onder leiding van brigade-generaal James Gavin. Binnenkort zijn Jan Timmermans, Frans Wouters, Loek Adriaans en Jo de Wit te gast. De audio-podcast is te beluisteren via Spotify en de website www.hetverhaalvangrave.nl, en de videoversie is beschikbaar op het YouTube-kanaal van 0486tv.