4e editie Amsterdam International Olive Oil Competition trekt top-oliën uit de hele wereld
De jaarlijkse Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC) groeit snel en heeft een stevige reputatie bij culinair Nederland. 110 olijfoliën uit 17 landen worden in Hotelschool The Hague Amsterdam geroken, geproefd en beoordeeld door een vakjury en een panel van topchefs.
De AIOOC is de enige olijfcompetitie in de Benelux en telt als een van de strengste in de wereld. Niet voor niets sturen olijfolieproducenten wereldwijd graag hun topolijfoliën ter beoordeling in. Naast de bekende olijfolielanden, zijn er dit jaar ook inzendingen uit Montenegro en Slovenië.
Vakjury deelt kwalificatie brons, zilver, goud en platinum uit.
De vakjury, bestaand uit vakvrouwen uit Turkije, Portugal, Nederland en Italië, heeft de afgelopen 3 dagen alle 110 olijfoliën in drie categorieën blind geproefd en geclassificeerd als Brons, Zilver en Goud. De beste olijfoliën in de gouden klasse krijgen het predicaat Platina. Zoals ieder jaar was de jury lovend over de mooie pareltjes die zij mochten proeven.
“Dit jaar was uitzonderlijk, nog nooit zijn zoveel geweldige olijfolien ingestuurd, wat een feest!” (Gregor Christiaans)
Speciale gast: Alain Caron
Het panel van topchefs onder leiding van topchef Alain Caron (café Caron, Petit Caron) beoordeelt de top 8 van elk van de categorieën delicaat, medium en intens. Zij kijken naar smaak, inzetbaarheid en bovenal de manier waarop de olijfolie het beste in een gerecht naar boven haalt. De chefs kennen aan hun eerste keuze de felbegeerde Chef’s Choice Award toe.
Ambassadeurs aanwezig
De AIOOC is trots en vereerd dat ambassadeurs van verschillende deelnemende landen aanwezig zullen zijn bij de award uitreiking om hun olijfolieproducenten te steunen. Hun belangstelling toont aan dat olijfolie in toenemende mate gezien wordt als een serieus exportartikel, waarbij kwaliteit van het grootste belang is.
Meer te weten komen over Amsterdam International Olive Oil Competition? Kijk op aiooc.org