Ga terug

6 februari 2018

Training & OpleidingZorg en Welzijn

Ministerie van SZW en Schouten & Nelissen samen tegen stress en ongewenst gedrag op de werkvloer

Zaltbommel, 5 februari 2017 – Het ministerie van SZW en Schouten & Nelissen bundelen hun krachten om werkstress en ongewenst gedrag op de werkvloer aan te pakken. Ze lanceren het project Goed en Gezond Werken. Hierin gaan 20 organisaties met een eigen actieteam aan de slag met het versterken van een positief werkklimaat. Ze krijgen daarbij begeleiding van Schouten & Nelissen. De trajecten duren zo’n vier tot zes maanden. Na afloop delen organisaties hun ervaringen, zodat ook anderen kunnen profiteren van hun aanpak.

**Psychosociale Arbeidsbelasting ** De landelijke cijfers over verzuim en burn-out laten zien dat er nog veel ruimte is voor verbetering op de Nederlandse werkvloer. Ruim 14% van werkend Nederland heeft burn-out klachten en ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim komt door werkdruk/werkstress. In Nederland heeft daarnaast 1 op de 6 werknemers last van Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): ongewenste omgangsvormen – pesten, discriminatie en seksuele intimidatie door collega’s en/of leidinggevenden– op het werk (CBS/TNO).

**Wetenschappelijk onderbouwd               ** Jessica van Wingerden, directeur Schouten & Nelissen Research: “Verzuim gerelateerd aan PSA kost jaarlijks 2,7 miljard euro. Het heeft  bovendien een negatieve impact op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. We zijn dan ook verheugd over de samenwerking met het Ministerie van SZW. We zetten in op een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Tijdens en na afloop van het traject maken we met diverse publicaties zichtbaar wat werkt in de praktijk.”

Borging Schouten & Nelissen ondersteunt tot oktober 2018 organisaties in de sectoren zorg, onderwijs, industrie, vervoer, openbaar bestuur en het MKB. Samen met een actieteam uit de organisatie wordt de best passende aanpak gekozen. Het actieteam werkt vervolgens onder begeleiding van Schouten & Nelissen aan het verminderen van de ervaren werkdruk, ongewenste omgangsvormen en aan het verhogen van het werkplezier. Dit team bestaat uit verschillende vertegenwoordigers uit de organisatie. De organisaties zijn nadrukkelijk mede-eigenaar van het veranderproces, zodat zij goed en gezond werken in hun organisatie kunnen borgen en bewaken.

Meedoen? Er is nog plaats voor enkele organisaties om deel te nemen. Organisaties met minimaal 100 fte, die vraagstukken hebben op het gebied van werkdruk en ongewenst gedrag en een actieteam kunnen samenstellen van 6 tot 8 personen, kunnen zich aanmelden voor een verkennend  gesprek via goedengezondwerken@sn.nl of 0418 – 688575. De inzet van Schouten & Nelissen in het traject wordt gefinancierd door Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Schouten & Nelissen

Schouten & Nelissen is marktleider op het gebied van learning en development. Schouten & Nelissen is onderdeel van SNR Schouten Global B.V. Het familiebedrijf, opgericht door Jan Schouten in 1980, heeft 37 jaar ervaring in ontwikkeling van individuen, teams en organisaties. Met het internationale label Schouten Global is de organisatie wereldwijd actief in meer dan 50 landen en heeft zijnaast het hoofdkantoor in Zaltbommel vestigingen in onder andere China, Duitsland, België en Polen. Op het hoofdkantoor werken circa 350 professionals, daarnaast beschikt Schouten Global over een internationaal netwerk van meer dan 700 zeer ervaren trainers, coaches en consultants.

Gerelateerd