20 oktober 2022

Tech, Ict & Smart

Máxima MC en Trudo op DDW met expositie Health Overshoot Day

Máxima MC en Trudo zijn ook dit jaar weer gezamenlijk vertegenwoordigd op de Dutch Design Week (DDW). Tijdens de DDW van 22 tot en met 30 oktober nemen Máxima MC en Trudo bezoekers mee in de toekomst, waarin het aantal zorgvragen naar verwachting sterk blijft toenemen. De Health Overshoot Day (HOD) is de fictieve datum waarop de vraag naar hulp en ondersteuning in gezondheid groter wordt dan de samenleving en het zorgstelsel aankunnen.

Stel je voor: in 2040 worden alle Nederlanders op hun vijftigste verjaardag verplicht hun persoonlijke HOD te berekenen. Aan de hand van persoonlijke gezondheidsgegevens, levensstijl en algemene vooruitzichten op basis van DNA en geslacht, wordt berekend vanaf welk moment de staat niet meer in hun zorg kan voorzien. De persoonlijke gevolgen worden inzichtelijk gemaakt en mensen krijgen hulpmiddelen die laten zien hoe ze hun HOD positief kunnen beïnvloeden.

Prikkelend, bijzonder en mogelijk een tikje confronterend
Deze expositie maakt deel uit van Expeditie VitaalGezond, waarin Máxima MC en Trudo samen hun veranderende rol en verantwoordelijkheden binnen preventieve gezondheidszorg verkennen. Dit doen ze op innovatieve wijze en door intensief de samenwerking op te zoeken. De expositie is prikkelend, bijzonder en mogelijk een tikje confronterend. Bezoekers kunnen tijdens de openingstijden van DDW de expositie bezoeken in de Embassy of Health in het Klokgebouw (adres: Klokgebouw 50, 5617 AB Eindhoven).

Domeinen zorg en wonen verbinden
Vanaf 2020 zijn Máxima MC en Trudo samen een verkenning gestart om de domeinen zorg en wonen in relatie tot vitaliteit te verbinden. Zorg en wonen zijn nu nog (te) vaak gescheiden domeinen. Vanuit beide domeinen wordt bekeken en ingezet op wat bijdraagt aan de ontwikkeling om gezondheid en vitaliteit van inwoners van de Brainportregio te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van een loket om mensen vooruit te helpen bij vragen over vitaliteit en gezondheid. Gezondheid realiseer je niet alleen in zorginstellingen maar juíst in de directe (woon)omgeving. Daarom verkennen Máxima MC en Trudo ook ‘Gezond wonen in de toekomst’. Door bouwkundige aanpassingen en technologische toepassingen in woningen en door in te zetten op sociale cohesie en verbinding met de wijk, willen ze gezond gedrag bij bewoners stimuleren.

In het kort:
➢ Máxima MC en Trudo zijn ook dit jaar weer gezamenlijk vertegenwoordigd op de Dutch Design Week.
➢ Met het prikkelende concept ‘Health Overshoot Day’ laten zij bezoekers van de expositie na- en meedenken over vitaliteit en (preventieve) gezondheid en de invloed die je hierop hebt.
➢ Deze expositie maakt deel uit van Expeditie VitaalGezond, waarin Máxima MC en Trudo samen hun veranderende rol en verantwoordelijkheden binnen preventieve gezondheidszorg verkennen.