Partner

17 februari 2022

Tech, Ict & Smart

Luxexcel krijgt een subvesting op Brainport Industries Campus (BIC).

Luxexcel krijgt een subvesting op Brainport Industries Campus (BIC). Het technologiebedrijf heeft een methode ontwikkeld en gepatenteerd voor het 3D printen van lenzen en gaat zich binnen BIC richten op R&D en productie van deze lenzen. Met de zelf ontworpen en gebouwde hardware, software, materialen en processen kunnen gewone en ‘slimme’ brillenglazen geproduceerd worden. Luxexcel maakt 3D-printing van brillenglazen op sterkte mogelijk en kan slimme technologie in brillenglazen integreren. Het Eindhovense bedrijf krijgt op BIC de beschikking over een eigen cleanroom, kantoorruimten en productiefaciliteiten.

Guido Groet, Chief Strategy Officer van Luxexcel, verwacht binnen BIC niet alleen functionele voordelen, maar ook een aanvullend netwerk te kunnen opbouwen. “Het gaat in onze sector om samenwerken en kennisdelen, daar is deze omgeving uitermate geschikt voor. De tientallen andere bedrijven en onderwijsinstellingen hier op BIC spelen daar een belangrijke rol bij. Het is een van de doorslaggevende redenen geweest om ons hier te vestigen.”

BIC ONE
Die samenwerkingsdoelstelling past ook goed in het concept BIC ONE, waar Luxexcel binnen de campus onderdeel van wordt. BIC ONE richt zich op nieuwe innovaties door de kracht van grote, ontwikkelde bedrijven te koppelen aan nieuwkomers en scale-ups. Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (VolkerWessels): “Voor partijen zoals Luxexcel is dit concept heel interessant. Ze kunnen volwaardig onderdeel zijn van BIC, het toonbeeld van de high-tech maakindustrie. Daarmee kunnen ze dus ook gebruik maken van de kennis en innovaties van andere gebruikers en binnen het concept doorgroeien.''

Gremmen ziet Luxexcel als een heel welkome aanvulling op het toch al ruime bestaande aanbod. “Hun komst laat zien dat we op koers liggen, zowel inhoudelijk als in de doorontwikkeling van de campus als geheel. BIC1, ons eerste gebouw met uiteindelijk ruim 100.000 vierkante meter aan bedrijfsactiviteiten, ligt ondanks Corona helemaal op schema. We kijken dan ook nu al vol verwachting naar de start van de volgende fase met BIC2, dat nog eens drie keer zo groot wordt. Goed dat de coronamaatregelen intussen zodanig zijn dat de normale onderlinge contacten weer op het oude niveau zijn; Luxexcel zal daar direct volop gebruik van kunnen maken.”

VR en AR
Luxexcel ziet twee hoofdmarkten: brillenglazen op sterkte en toepassingen in VR en AR. Guido Groet: “Met onze technologie kunnen we brillen maken die zich elektrisch aanpassen aan bijvoorbeeld het daglicht of de sterkte die nodig is om te lezen. Onze focus ligt nu vooral op brillenglazen, maar we zijn mede dankzij een reeks patenten in staat zijn om vele soorten lenzen te printen. Daarbij gaat het om de integratie van zo’n beetje alles wat je nu op je smartphone of smartwatch doet in je bril op sterkte. We voegen dan visuele informatie toe aan je normale zicht. En anders dan bij Google Glass of soortgelijke experimenten, zorgen wij ervoor dat je smart glasses er uitzien als modieuze brillen, licht zijn en altijd op de juiste sterkte.”

Partner

Over Luxexcel:
Luxexcel is wereldwijd de pionier op het gebied van 3D-geprinte brillenglazen op sterkte. Opgericht in 2009, werkt Luxexcel vandaag de dag samen met toonaangevende bedrijven in de hightech en oogheelkunde. Luxexcel stelt partners in staat om 3D-printing van brillenglazen op sterkte te realiseren, betere brillenglazen te maken en slimme technologie in brillenglazen te integreren. Luxexcel bezit de belangrijkste octrooien om het 3D-printen van brillenglazen mogelijk te maken.

Het Luxexcel VisionPlatform™ omvat een 3D-printer, software, drukprocessen en eigen materiaal voor het drukken van brillenglazen, die samen hoogwaardige brillenglazen maken. Partners profiteren niet alleen van Luxexcel's eigen technologie, maar maken ook gebruik van Luxexcel's schat aan ervaring op het gebied van 3D-printen, optica en materiaalkennis, om gewone en complexe brillenglazen, brillenglazen met actieve functies en slimme brillen te 3D-printen. Het hoofdkantoor van Luxexcel is gevestigd in Eindhoven, met R&D en operationele activiteiten in Turnhout, België. De verkoop- en serviceteams opereren ook vanuit het kantoor in Alpharetta GA, VS.

Over Brainport Industries Campus:
De Brainport Industries Campus is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector. Elk gebouw biedt faciliteiten waarvan meerdere partijen gebruik kunnen maken. De inrichting kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoefte van gebruikers. BIC faciliteert haar huurders optimaal in samenwerking aan nieuwe productietechnieken. De campus is bovendien bedoeld om aan (internationale) bezoekers te tonen wat de maakindustrie in de regio te bieden heeft.

Binnen het concept BIC ONE wordt in de westvleugel van Brainport Industries Campus ruimte geboden aan start- en scale-up bedrijven. Hierbij is het mogelijk om vanaf 300m² productieruimte en 100m² kantoor te huren. Hiermee verlaagt BIC de drempel voor kleinere high-tech bedrijven en kan het ecosysteem verder worden versterkt.

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Brainport Industries Campus is een ontwikkeling en realisatie van SDK Vastgoed en is een samenwerking met overheden en industrie. Meer informatie op www.brainportindustriescampus.com. JLL heeft verhuurder Brainport Industries Campus geadviseerd bij deze transactie. Mocht u geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van BIC voor uw bedrijf, neem dan gerust contact op met Naomi Koppens van JLL via 040 - 2500 100.

bron: Bart van Overbeeke