4 november 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Lightyear werkt samen met NXP Semiconductors om zonneauto voor de massamarkt te ontwikkelen

Lightyear en NXP gaan een samenwerking aan, waarbij het high-tech bedrijf uit Helmond de komende jaren NXP technologie gebruikt bij de ontwikkeling van hun zonneauto’s. Beide bedrijven, gevestigd in de Brainport regio, hebben als doel om de eerste zonneauto's op de weg te krijgen en de ontwikkeling van zelfrijdende auto's te versnellen. Lightyear gebruikt NXP technologie in hun exclusieve Lightyear One-model, dat naar verwachting in de zomer van 2022 in productie gaat. De technologie wordt toegepast in onder meer het batterij beheersysteem, de bestuurder-voertuig interface, de ‘vehicle control unit’, de omvormers voor de zonnepanelen, en de ‘motor interface unit’. Het massamarkt model van Lightyear – dat naar verwachting vanaf 2024/2025 in productie gaat – gebruikt ook chiptechnologie van NXP Semiconductors.

“De samenwerking met NXP is erg waardevol voor ons. Het maakt namelijk snellere prototyping mogelijk en dit versnelt onze time-to-market enorm”, zegt Lex Hoefsloot, medeoprichter en CEO van Lightyear. “Bovendien richten we ons met deze samenwerking op het implementeren van autonoom rijden in ons volgende massamarkt model. We hebben hiervoor een sterke en deskundige partner op het gebied van halfgeleiderchips nodig. De technologie van NXP stelt ons in staat de ontwikkeltijd aanzienlijk te verkorten en tegelijkertijd te zorgen voor hoogwaardige chiptechnologie.”

Verdere samenwerkingen

Daarnaast hebben Lightyear en NXP hun krachten gebundeld in het Europese ITEA3 programma met een project genaamd COMPAS. Onder dit programma valt de ontwikkeling van digital twins om een ​​realtime, virtuele weergave van de auto's van Lightyear te simuleren. Het resultaat van het COMPAS-programma helpt Lightyear om de duurzaamheid van zijn elektronische systemen tijdens de ontwerpfase beter te weer te geven. Hiermee worden de ontwikkeltijd en daarmee het aantal benodigde iteraties verkort. Dit zorgt voor een versnelde time-to-market.

“Lightyear is voor ons een perfecte partner. Zij ontwikkelen ‘s werelds eerste lange-afstand zonneauto en wij werken al vele jaren succesvol met hen samen”, vertelt Maurice Geraets, Executive Director NXP Semiconductors Netherlands BV. “Ze verleggen de grenzen van duurzame mobiliteit en we zijn verheugd om mee te gaan op hun reis om schone mobiliteit te realiseren.”

Beide bedrijven zetten hiermee een langdurige samenwerking voort, die al begon tijdens de World Solar Challenge 2013.