9 september 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Kick off campagne duurzaam ondernemen met vijf Bredase pioniers - er is geen weg meer terug

Op 7 september 2022 vond op de sfeervolle en duurzaam ingerichte locatie van Natuurhuisje.nl de kick-off bijeenkomst plaats van de campagne “Duurzaam Ondernemen.” Een campagne om ondernemers te inspireren en ondersteunen om duurzaam te ondernemen. Een initiatief van BredaBusinesss, voor, door en met ondernemend Breda. Waar begin je? Welke stappen zet je?

2050 VOLLEDIG CIRCULAIR
Duurzaam ondernemen betekent bezig zijn met de toekomst. Die van jezelf, en die van de planeet. Het belang is onmiskenbaar duidelijk: Het gaat niet goed met ons klimaat. We moeten dus naar andere vormen van energie en afvalverwerking. Breda onderkent deze noodzaak voor verandering en heeft daarom de ambitie in het coalitieakkoord staan om in 2050 volledig circulair te zijn en in 2030 op de helft. Ook op Europees en landelijk niveau verandert de wet- en regelgeving om klimaatbestendiger te opereren. Maar hoe maak je je bedrijf toekomstbestendig? Waar begin je? Hoe zet je de eerste stappen?

WAAROM DUURZAAM ONDERNEMEN?
BredaBusiness kan je helpen om duurzaam te ondernemen. Waarom? Allereerst; omdat het moet. Doorpakken met duurzaam ondernemen is feitelijk niets anders dan voorsorteren op veranderende wetgeving. En dan kun je maar beter op tijd beginnen. Daarnaast is een duurzame bedrijfsvoering commercieel wel degelijk interessant.  Denk eens aan de kostenbesparing door het gebruik van duurzame energie en afvalscheiding. Je draagt hiermee ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarnaast draagt een duurzaam of groen imago bij aan het succes van je bedrijf, waardoor je een interessante werkgever wordt! Met een duurzaam bedrijf kun je een groot verschil maken en je kansen in de markt verbeteren. Eigenlijk zijn er geen redenen om duurzaam ondernemen uit te stellen.

VAN SUSTAINABLE TOT DE CIRCULAIRE TAFEL
Dit besef wil de gemeente breed vanuit BredaBusiness overbrengen op ondernemend Breda. Bas van Gerwen, senior adviseur circulaire economie bij de gemeente Breda, is de host van deze middag. Zijn enthousiasme is aanstekelijk als hij vertelt over de upgrade in het aanbod van projecten en initiatieven in de stad waar je direct mee aan de slag kunt als ondernemer. Van sustainABLE en Biovoice tot de Circulaire tafel en nog veel meer. Zie hiervoor: Duurzaam ondernemen. Het is duidelijk: Je hoeft het wiel niet alleen uit te vinden.


ONDERNEMENDE PIONIERS
Deze middag worden 5 pioniers op het gebied van duurzaam ondernemen in het zonnetje gezet. Zij zijn een mooi voorbeeld voor anderen en laten zien dat het soms lastig is, maar vooral ook heel motiverend om bewust bezig te zijn met mens, milieu en bedrijfsvoering. Deze doorzetters geven aan dat het wel degelijk kan, en maken duidelijk waar de uitdagingen liggen. Koplopers daarin zijn subsidies, kennis delen en samenwerken in de keten. Die zijn essentieel om de cirkel rond te krijgen.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST!
De gedreven ondernemers laten tevens zien welke kansen het biedt: kostenbesparingen, een interessante werkgever zijn, een goed imago opbouwen, klaar zijn voor de toekomst! En alle vijf geven ze aan: begin klein en start vandaag. Kijk wat bij jou past, en werk dit langzaam uit. Het kan echt. Gemeente Breda kan je ondersteunen. Samen kom je verder. Wethouder Economische Zaken Carla Kranenborg-van Eerd bedankt daarna de vijf ondernemers voor hun verhaal en trapt daarmee de campagne officieel af op deze druk bezochte bijeenkomst. Het geeft maar weer aan hoe actueel het thema is!

LAAT JE INSPIREREN EN KOM IN ACTIE
Ben je benieuwd naar de verhalen van deze ondernemers? Lees ze hier. De komende weken worden ze ook een voor een in de spotlights gezet via het LinkedIn kanaal @BredaBusiness. Volg het kanaal en blijf op de hoogte. Laat je inspireren door de verhalen van de vijf pioniers en bekijk alle praktische tools, projecten en initiatieven waarmee je zelf direct aan de slag kunt. Vandaag nog. Voor morgen; voor het nieuwe normaal. Want er is geen weg meer terug. In Breda ondernemen we samen!