Partner

12 oktober 2023

Tech, Ict & SmartFinancieel & Juridisch

Is Apple nog altijd een juweeltje voor beleggers?

Door Kaspar Huijsman

Laten we eerlijk zijn, de vraag "Moet je nu nog Apple aandelen kopen?" komt regelmatig voorbij. Het lijkt wel alsof iedereen een mening heeft over dit tech-gigantische bedrijf. En ja, we zitten hier met onze Apple Watches om onze polsen en nemen deze woorden op met onze highresolution super camera iPhones. Dus ja, we zijn behoorlijk overtuigd dat Apple geweldige producten maakt. Maar laten we eens een diepere duik nemen in het bedrijf.

De Aanhoudende Triomf
Terwijl de markt voor smartphones de afgelopen tijd in het algemeen een beetje aan het kwakkelen is, blijven de verkopen van de Apple iPhones sterk groeien. Dit is van cruciaal belang, gezien het feit dat ongeveer 60% van Apple's totale omzet afkomstig is van iPhone-verkopen. Het marktaandeel van Apple in de wereldwijde verkoop is de afgelopen 10 jaar gestaag gestegen van 15% naar 20%, voornamelijk ten koste van Android. Dat is zeker een prestatie die niet over het hoofd mag worden gezien, en het weerspiegelt zich in de koers van het bedrijf.

Technische Analyse
Als we kijken naar de grafiek van Apple kijken over de afgelopen 4,5 jaar dan is het opvallend dat het aandeel momenteel op een cruciaal niveau zweeft rond de $175. Als deze barrière wordt doorbroken, kunnen we de volgende weerstand verwachten rond de $160. Als dat niveau niet standhoudt, wordt de volgende belangrijke grens de $142. Natuurlijk biedt technische analyse geen absolute garanties, maar het verschaft ons wel waardevolle inzichten als beleggers.

Risico's, Kansen & waardering
Natuurlijk zijn er uitdagingen voor Apple. Zo heeft China aangekondigd dat overheidsmedewerkers geen Apple-producten meer mogen gebruiken, wat de omzet kan raken, zeker als die maatregelen worden doorgetrokken. De opkomst van Huawei als geduchte concurrent in China is ook een punt van zorg. Bovendien zijn er zorgen over de hoge prijzen van de nieuwe Apple-producten, met de iPhone 15 pro max die kost €1500.

Laten we eens naar de financiële gezondheid van Apple kijken. Het bedrijf heeft een enorme kaspositie van ongeveer 160 miljard dollar die voornamelijk gebruikt zal worden voor het inkopen van eigen aandelen, maar wel afneemt. Dit heeft bijgedragen aan de stijging van de winst per aandeel. Daarnaast is de vrije kasstroom gestaag toegenomen.

Wat betreft waardering lijkt Apple momenteel hoog gewaardeerd, met een koerswinstverhouding van ongeveer 30. Dit ligt aanzienlijk hoger dan het historische gemiddelde van 20. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat marktomstandigheden en concurrentie variabelen zijn die de waardering kunnen beïnvloeden.

Conclusie
Is Apple nog steeds een verstandige keuze voor beleggers? Wel, dat hangt af van uw persoonlijke doelen en uw bereidheid om risico's te nemen. Hoewel Apple momenteel hoog gewaardeerd is, heeft het bedrijf een solide financiële positie en blijft het innoveren. Het is van cruciaal belang om de marktontwikkelingen en het bedrijf nauwlettend te volgen en weloverwogen beslissingen te nemen. Want het aandeel staat, op het moment van schrijven, op een belangrijk punt.

Beleggers moeten niet alleen gefocust zijn op de huidige aandelenprijs, maar ook op de onderliggende fundamenten en de vooruitzichten voor toekomstige groei. Wat de uitkomst ook mag zijn, Apple zal ongetwijfeld een blijvende speler blijven in de wereld van technologie en investeringen.

Wilt u een van gedachten wisselen over Apple of over uw beleggingen? Ik sta altijd open voor een gesprek.

Kaspar Huijsman

"An investment in knowledge pays the best interest"

Hugo Investing
+ 34 951 56 56 56

https://hugoinvesting.com/nl
https://www.youtube.com/c/hugoinvestingspanjeportugal
https://www.facebook.com/HugoInvestingNederlands/