8 januari 2019

Sport

Inverteren in de toekomst van golfsport loont

De golfsport zit in ons land nog steeds in de lift als je kijkt naar het aantal recreanten die deze sport beoefenen, zeker in de Provincie Noord-Brabant. Ook voor veel ondernemers is golf een aangename tijdsbesteding, niet zelden in combinatie met relatiemarketing. Met de aanwas van jeugd en de ontwikkeling van professionele golf gaat het helaas nog een stuk minder voorspoedig, zeker als je dat afzet tegen de ontwikkeling in andere Europese landen. Alleen met een goed jeugdbeleid en de benodigde financiële steun kunnen daarin noodzakelijke stappen vooruit gezet worden. Ondernemers die daarin kansen en mogelijkheden zien, steunen daarmee niet alleen jong sportief talent in een onderscheidende sport, maar stimuleren daarmee het maatschappelijke belang van sport binnen de samenleving vanuit sociaal- en/of gezondheidsperspectief (mvo).

De ambitie van vrijwel alle playing professionals is om een dusdanig niveau te bereiken, dat met het spelen van wedstrijden in eigen onderhoud kan worden voorzien. Om daarin echt de top te bereiken is slechts voor weinigen weggelegd. Op dit moment heeft Nederland feitelijk slechts één professionele golfer, Joost Luiten, die op de internationale golftour op een zeer goede manier zijn boterham weet te verdienen. Bij de dames lukt dat Anne Van Dam al heel goed. Derhalve veel respect voor Joost en Anne, maar waar blijft de rest? We spreken hierover bij Bernardus Golf in Cromvoirt met golfprofessional Roel Verdonschot, als teaching ‘pro’ verbonden aan Bernardus Golf en tevens golfcoach van Max Albertus, golftalent en beginnende playing professional. **Europese TourMax ** Albertus (24) komt uit Oss. Hij kreeg het golfen er met de paplepel ingegoten door zijn vader die sportdocent is en eveneens een liefhebber van golfsport. Al op zesjarige leeftijd vond hij zo z’n weg naar de golfbaan en bleek een talent. Na de Johan Cruijff University en de Lynn University in Florida studeerde hij nog communicatie wetenschappen, maar sinds 2017 is hij professioneel golfer en daar richt hij zich volledig op. Max vertelt: ,,Ik speel in de Pro Golf Tour en in de Alps Tour. Als amateur was ik lid van de G.C. Oijense Zij, G.C. Geijsteren, G.C. Prise d’Eau en G.C. Noordwijk. Ik heb overwinningen geboekt bij de jeugd NK’s, Nk12, Nk15, Nk 18 en ben uitgekomen voor de Nl eltk teams. In het KLM open 2017 heb ik de 48e plaats behaald en in 2018 was ik de beste Nederlander.Een van mijn belangrijkste ambities is om in 2020 op de Europese Tour te spelen. Daarvoor wil ik voor honderd procent gaan! Daarbij is alle steun zeer welkom.          

Meten met de besten

Roel Verdonschot vervolgt: ,,Wat je eigenlijk nodig hebt om als golfprofessional en tourplayer goed te kunnen functioneren? Natuurlijk zijn goede oefenfaciliteiten, zoals hier bij Bernardus Golf, onontbeerlijk. Daarnaast heb je op jaarbasis heb je zo’n 90.000 euro nodig om je team te onderhouden, alsmede reis- en verblijfskosten en andere onkosten te betalen. Dan hebben we het dus nog niet over inkomsten voor golfer zelf. Die moet hij zien te verdienen met het prijzengeld tijdens de wedstrijden. Hoe hoger het niveau, hoe lucratiever de inkomsten. Zo’n team bestaat uit een technische coach, fysieke coach, mentale coach, een caddy en een manager. Feitelijk is dat voor een beginnende speler vrijwel niet te betalen. Toch is het een must, want om nog beter te worden en uiteindelijk zelfvoorzienend te worden, moet je je kunnen blijven meten met de besten in je sport.”

Intrinsieke motivatie

Max: ,,Voor mij is de Rotterdamse topondernemer Ruud Wortelboer, actief op het gebied van ankers en ankerkettingen in Rotterdam heel belangrijk. Hij gelooft in mij en steunt me financieel vanuit diens intrinsieke motivatie om een jong sporttalent een kans te willen geven. Daar ben ik erg blij mee en ik doe er doe ik op een bescheiden manier wel wat voor terug. Zo draag ik het bedrijfslogo op mijn golfshirts en verzorg ik wel eens een clinic of workshop. Maar daar is het hem helemaal niet om te doen, hij kan genieten van het feit dat hij door zijn zakelijke succes een ander kan ondersteunen om succesvol te worden. Dat voelt erg goed.”

Rolmodel

,,Als we naar het buitenland kijken” besluit Roel ,,dan valt op dat een land als Finland, toch niet echt een golfland bij uitstek, vijf keer zo veel professionele spelers heeft als het onze. Frankrijk is echt het voorbeeld van een land waarin het allemaal wel goed is geregeld waarin topteams op toplocaties worden opgeleid. Er gaat daar dan ook acht keer zoveel geld om in dat traject. Het is ook best zorgwekkend dat de instroom van jeugdige golfspelers in ons land steeds kleiner wordt. Het is gewoon geen populaire sport onder de schooljeugd.  Het stimuleren en medemogelijk maken van meer jonge Nederlandse playing professionals op de ‘tour’ is naast meer media aandacht een van de middelen om ook weer meer aanwas van jeugdige beoefenaars van golfsport in ons land te krijgen. Als je net als bij het voetbal of wielrennen meer ‘helden’ krijgt die als rolmodel fungeren, krijgt de sport een flink boost. Er zitten gelukkig nog wel een aantal aanstormende talenten in de wachtkamer. Ik hoop dat zij, net als Max, de kans krijgen om hun droom te verwezenlijken en golf in Nederland op de kaart te zetten. Het bedrijfsleven kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.” Meer informatie over talentontwikkeling tot topgolfer kijk op www.golfton.nl

Gerelateerd