23 februari 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Indoor farming-pionier PlantLab haalt € 50 miljoen groeigeld op

Scale-up breidt verder uit in Noord-Amerika en Europa


PlantLab, de Nederlandse pionier in indoor farming, heeft 50 miljoen euro opgehaald in een nieuwe financieringsronde die geleid werd door De Hoge Dennen Capital. Het geld wordt gebruikt om extra productielocaties te openen in het buitenland, onder meer in Noord-Amerika en Europa. Hierdoor kunnen dichtbij de consument op grote schaal kraakverse, gezonde en lekkere groenten verbouwd worden, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In totaal werd tot nu toe 120 miljoen in het bedrijf gestoken.

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met een gepatenteerde technologie voor innovatieve stadslandbouw, die inmiddels wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam van 15.000 vierkante meter. Ook in Indianapolis en op de Bahama’s is het bedrijf inmiddels actief. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien. Plantlab focust zich momenteel op sla, kruiden, tomaten en komkommers, maar heeft voor veel andere gewassen de research gedaan om deze ook commercieel te kunnen kweken.

 Klaar om op te schalen
"We hebben de afgelopen tien jaar met de founders en medewerkers van het eerste uur keihard gewerkt aan onze technologie", vertelt Leon van Duijn, een van de oprichters van PlantLab. "Deze technologie lost belangrijke vraagstukken binnen ons voedselsysteem op en wordt inmiddels toegepast in de commerciële productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten en de Bahama's. We zijn klaar voor verdere opschaling en hebben het personeelsbestand inmiddels verdubbeld."

“We zijn blij dat De Hoge Dennen in onze groei investeert”, zegt Eelco Ockers, CEO van PlantLab. “Met onze innovatieve technologie kunnen we het voedselsysteem van de toekomst verder vormgeven. De potentie is enorm. De afgelopen jaren is in de Amsterdamse productielocatie bewezen dat deze zeer geschikt is voor grootschalige toepassing. Inmiddels zijn onder andere Van Gelder en Picnic afnemers en groeien ook onze locaties in Indianapolis en op de Bahama's heel hard. Dit is hét moment om de uitbreiding in het buitenland te versnellen.”

 De Hoge Dennen is onderdeel van de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Het investeerde eerder in online supermarkt Picnic, deelscooterconcept Felyx en elektrische fietsenmerk QWIC. CFO Jelle Roodbeen: “We denken dat de technologie van PlantLab wereldwijd een verschil zal gaan maken. Gezonde en lekkere groente wordt op deze manier betaalbaar, voor iedereen bereikbaar en ook nog eens zeer duurzaam geproduceerd.”

 Minder CO2-uitstoot
Die technologie van PlantLab maakt het mogelijk overal ter wereld groente en kruiden te telen, zoals tomaten, komkommer, basilicum en munt. Dit kan zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. Door locaties dicht bij de klant en de consument te hebben hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling.

PlantLab heeft in Den Bosch zijn R&D-centrum, wereldwijd het grootste op het gebied van vertical farming, en in Amsterdam de grootste commerciële productielocatie van Europa. Behalve in Amsterdam heeft PlantLab ook productielocaties in Indianapolis, in de Amerikaanse staat Indiana en de Bahamas. Daarnaast is de scale-up aan het uitbreiden in de VS en Europa. Bij PlantLab werken internationaal inmiddels meer dan 100 mensen.

Over PlantLab
PlantLab is gespecialiseerd in technologie voor innovatieve indoor farming, de voedselvoorziening van de toekomst. Het bedrijf is in 2010 opgericht in Den Bosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is reeds € 70 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie waarmee op iedere plek op aarde dichtbij consumenten kraakverse en gezonde groente verbouwd kan worden, met een minimale milieubelasting, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en een radicaal lager waterverbruik. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg verbouwd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram verse groente te voorzien. Omdat de nieuwe technologie overal en altijd werkt kan het hele jaar rond een radicaal kortere logistieke keten gerealiseerd worden met alle bijbehorende voordelen: superieure productkwaliteit, langere houdbaarheid, sterk gereduceerde voedselverspilling, nagenoeg geen CO2-uitstoot en overlast gerelateerd aan vervoer over langere afstanden. PlantLab wil zijn technologie voor iedereen toegankelijk maken en daarmee lekker, vers en duurzaam voedsel bereikbaar maken voor iedereen.