11 december 2023

blogFinancieel & JuridischTraining & Opleiding

In 3 jaar 5 x zo groot? – Superslim ‘playbook’ van powerhouse groeibedrijf!

Mammoth Holdings is eigenaar van 100 wasstraten in de VS en groeit razendsnel. Ze willen binnen drie jaar naar 500 vestigingen groeien 🥇- en dat gaat ze lukken ✅!

Hun geheim? Eén ‘playbook' met 6 stappen:

1. Koop de grootste wasstraat in een kleine markt 🎯
Ze bouwen bouwen zelf geen wasstraten. Om in een gebied te beginnen, kopen ze een populair merk met een paar vestigingen. Hiermee creëren ze hun springplank voor die markt. Door daarna kleinere concurrenten op te kopen en te rebranden, worden ze razendsnel de dominante speler in die markt.

2: Introduceer een abonnementsmodel 🎯
Normaal gesproken betalen klanten van een wasstraat voor elke autowasbeurt apart. Dat leidt tot onregelmatige inkomsten, want wat gebeurt er als het regent en niemand een wasbeurt nodig heeft? Daarom hebben ze een abonnementsmodel geïntroduceerd: ze rekenen een vast prijs per maand ($18 - $35, afhankelijk van het pakket) voor onbeperkte wasbeurten. Hierdoor wordt 60% van de omzet stabiel, planbaar en terugkerend.

3: Maximale automatisering 🎯
Abonnementhouders krijgen een RFID-tag voor de voorruit. Automatisch herkent de wasstraat het pakket en de klant rijdt direct door. Door dit soort van automatisering kan een gemiddelde autowasstraat werken met slechts 2 werknemers, waarmee enorme kostenbesparingen en winstoptimalisatie wordt gerealiseerd.

4: Slim kopen en financieren 🎯
Mammoth creëert een mix van grote en kleinere wasstraten. Vervolgens verkopen ze het onroerend goed en huren het terug van de nieuwe eigenaar. Er is veel interesse van vastgoedinvesteerders naar autowasstraten, dus sale/leaseback is geen probleem. Hiermee maken ze snel veel kapitaal vrij om weer nieuwe wasstraten te kopen.

5: Hou vast en train medewerkers!🎯
Na een overname werken ze het liefst met bestaande medewerkers. Intensieve training en interne promoties versterken de loyaliteit. Medewerkers van één wasstraat groeien door naar managers van meerdere wasstraten en zelfs van hele regio's.

6: Optimaliseer het backoffice 🎯
Werving, training, klantenservice, salarisadministratie en boekhouding zijn gecentraliseerd, gestandaardiseerd en maximaal geautomatiseerd - daardoor wordt maximale efficiëntie en kostenbesparing gerealiseerd.

En? Zelf ook groeiplannen? Is deze aanpak iets voor jou, zou dit bij jou kunnen? Care to share?

Als voormalig CEO van McDonald's Nederland en internationaal serie-ondernemer helpt en adviseert René Savelberg ondernemers en managers bij het ontwikkelen en organiseren van hun groei. Hij geeft hierover ook presentaties en ‘Groeikracht’-sessies en heeft het #1 managementboek ‘Het Geheim van Groeikracht’ hierover geschreven, waarvan de engelstalige versie sinds 1 januari 2023 wereldwijd wordt verkocht als ‘The secret of BIG’.

Meer informatie over René op https://www.linkedin.com/in/rsavelberg/ - hij is te bereiken via rsavelberg@mcsense.nl of +31 6 199 787 04