11 maart 2024

Vastgoed

In 2030 is SRBA een voorbeeldbedrijf in de bouwwereld

“Ik weet nog dat mijn vader het woord nam tijdens een werkoverleg en bekend maakte dat het de laatste vergadering was die hij als directeur voor zou zitten. Hij kondigde aan dat ik het stokje van hem over zou nemen. Alleen was er een klein dingetje, hij had mij niet ingelicht dat hij dat ging doen. Dus dat was een complete verrassing. Van de andere kant wist ik natuurlijk wel dat het moment eraan zat te komen en dus sta ik nu als CEO al ruim een jaar aan het roer van SRBA Group. Samen met Wim van Ree, Frank Moelands en Jef Ponsen wil ik SRBA tot een voorbeeld maken in de wereld van de afbouw.” 

Chayenne Muller denkt nog met een grote glimlach terug aan het moment dat ze 2 jaar geleden het stokje, van destijds nog Muller Afbouwgroep, van haar vader overnam. Hoewel het niet als een verassing kwam, was en is het toch wel een grote stap om leiding te gaan geven aan een bedrijf van meer dan 150 vaste medewerkers en nog eens ruim 500 medewerkers in een flexibele schil. “SRBA is ontstaan vanuit de fusie tussen Brecon en Muller Afbouwgroep, waar mijn vader de scepter zwaaide en waar ik al ruim tien jaar in dienst was. Brecon was al vele jaren een vaste samenwerkingspartner met name waar het ging om de bouw van clean rooms, dus ook die stap was logisch. Door samen te gaan als Smart Reliable Buidling Achiefments (SRBA) is een sterk bedrijf ontstaan dat in staat is totaalconcepten te realiseren op het gebied van kantoren, laboratoria cleanrooms en overige controlled environment faciliteiten.” 

Nivellering in de markt 

Een even logische als noodzakelijk stap, benadrukt Chayenne. “We hebben het over twee hele gezonde ondernemingen die elk op zich heel goed waren in wat ze deden. Maar ook wij zagen en zien dat er in de toekomst heel veel op de bouwbedrijven af gaat komen. Denk aan de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, circulair bouwen, de energietransitie, maar ook de war on talent. Allemaal zaken waarvan wij denken dat je ze alleen goed kunt aanpakken als je de benodigde slagkracht hebt. Door deze fusie hebben we nu die slagracht om ons als bedrijf verder te ontwikkelen en om door te groeien. Dat zal enerzijds organisch zijn door onze orderportefeuilles goed gevuld te krijgen en te houden, maar ik sluit ook acquisities in de toekomst niet uit. Niet alle collega’s zullen namelijk de stap voorwaarts kunnen en willen maken. Er zal daardoor een nivellering op gaan treden en zullen alleen de innovatieve en creatieve bedrijven overblijven.” 

SRBA Groep klaarstomen voor de toekomst 

“En daar wil ik als SRBA Group vanzelfsprekend heel graag bij horen. Niet alleen omdat ik me verbonden voel met dit bedrijf, dat voor mij nog altijd als een familiebedrijf voelt, maar ook omdat ik de potentie zie om uit te groeien tot een voorbeeldbedrijf op Europees niveau waar het gaat om innovatie, duurzaamheid en circulariteit. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van materialen en biobased bouwen. Uitdagingen die we zullen moeten aangaan maar die ook kansen bieden. Want daar ben ik van overtuigd, elke verandering biedt ook kans op verbetering.” 

Daarmee willen we ook de perceptie rondom afbouw in de bouwindustrie veranderen. Het is vaak een ondergewaardeerd aspect, terwijl juist ons werk ervoor zorgt dat een ruimte voldoet aan de wensen en eisen van de gebruiker. Voorbeeld een ruimte waarin de akoestiek van de beste kwaliteit is of een cleanroom waarin probleemloos een chipmachine gebouwd kan worden, onderzoek gedaan kan worden of medicijn productie kan plaatvinden. Dit omdat deze voldoet aan de allerhoogst gestelde eisen met betrekking tot de ISO 14644 norm en daarbij behorende parameters zoals ’temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en de contaminatie van gassen en/of stofdeeltjes. Daarin maken we echt het verschil. Ik vind daarom ook dat afbouwbedrijven niet meer als ‘een onderaannemer’ moeten worden gezien, maar als een partner die specifieke expertise inbrengt en daarmee een meerwaarde biedt.” 

Ieder zijn deel 

En dat alles met behoud van kernwaarden als betrouwbaarheid, flexibiliteit en kwaliteit. Wie met SRBA in zee gaat weet dat hij of zij kiest voor een professionele partij die weet waar ze het over heeft. “Zo zijn wij volop aan het investeren in het produceren van modulaire bouwoplossingen. Ons doel is om niet alleen de beste te zijn in wat we doen, maar wij willen ook een merkbare verandering teweeg te brengen in hoe we bouwen en ruimtes ervaren. In onze visie, draait het allemaal om het creëren van binnenruimtes die niet alleen mooi zijn, maar ook écht iets toevoegen aan de mensen die ze gebruiken.” 

Samen werken aan de toekomst 

“Op basis van vertrouwen, samenwerking en waardering binnen de branche. Ik geloof sterk dat een cultuur van waardering en trots niet alleen het werk leuker maakt, maar ook zorgt voor een betere samenwerking en een verheffing van de gehele industrie. En daarbij maken onze medewerkers het verschil. Dus wil ik hen juist de ruimte bieden om zich te ontwikkelen en te groeien. Tegelijkertijd sluit ik mijn ogen ook niet voor het feit dat goede vakmensen steeds schaarser zullen worden. Daarom kijken wij ook naar innovatieve oplossingen als automatisering, digitalisering en robotisering. AI gaat zeker een rol spelen. Ik weet natuurlijk ook niet precies waar het naar toe gaat, maar ik weet wel dat we mee zullen moeten in de moderne tijd. Een uitdaging die wij als organisatie heel graag aan wil gaan.”