Partner

26 oktober 2020

Training & OpleidingSportFood (agri)

IKIGAI OPNIEUW AAN DE BAL IN PHILIPS STADION

GLOEDNIEUW JAPANS RESTAURANT STOND DOOR CORONA BUITEN SPEL

Het zit vanwege de Corona-maatregelen niet mee voor de horeca in het algemeen en zéker niet voor IKIGAI, het begin dit jaar geopende Japans restaurant op de 4e étage van het PHILIPS Stadion. “Na een complete verbouwing zijn we op 5 maart geopend, maar op 8 maart konden we weer sluiten”, aldus mede-eigenaar Simon de Wit. Per 1 augustus zijn we opnieuw van start gegaan met 60 stoelen, de helft minder dan vóór Corona. Gelukkig hadden we vrijwel direct een prima bezetting.”

Nadat het voorheen op de 4e étage gevestigde restaurant de deuren sloot, moest het PHILIPS Stadion een nieuwe huurder aantrekken. Jan-Willem Oomen is als commercieel manager-facilitair bij PSV verantwoordelijk voor de stadion exploitatie en legt uit: “Binnen het stadion zijn meerdere horeca bedrijven gevestigd. Daarbij is sprake van een speciale samenwerking, omdat tijdens wedstrijden PSV de restaurants inzet voor haar relaties en gasten met speciale arrangementen. Het restaurant biedt uitzicht op het speelveld en bovendien zijn er de eigen tribuneplaatsen. De bezetting is op die dagen onderdeel van de PSV-Business. In IKIGAI vonden wij een prima partner op een geweldig niveau.”

IKIGAI komt uit het Japans en staat voor alles dat richting en betekenis geeft aan je bestaan

Enorme klus

In augustus 2019 kreeg Simon de Wit de sleutel van de étage en in oktober ging de verbouwing van start. “Dat was een enorme klus die zó moest worden uitgevoerd, dat er tijdens de wedstrijden toch gasten ontvangen konden worden, wat eigenlijk de grootste uitdaging was voor alle betrokkenen.”

Oriëntal Green House

IKIGAI is opgezet door de Chinese familie Chen, welke ook Oriëntal Green House in Eindhoven exploiteert. Volop ervaring dus met de Oosterse keuken, inclusief de Japanse. Simon de Wit is door het huwelijk met zijn Chinese echtgenote verbonden aan het horecabedrijf en maakte daardoor in 2007 een carrière-switch. “De passie voor dit familiebedrijf is groot en ik vind het elke dag weer een uitdaging om te zorgen dat onze gasten plezierig en smakelijk kunnen tafelen. De naam IKIGAI komt vanzelfsprekend uit het Japans en staat voor alles dat richting en betekenis geeft aan je bestaan, oftewel ‘dat waarvoor je ’s morgens je bed uitkomt’. Google legt het allemaal uit, maar het gaat om het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven.”

Jeremy Chen

Executive Chef bij IKIGAI is de nog jonge Jeremy Chen, die naar de Sushi Academy in Tokyo is gegaan om zich meer te verdiepen in de Japanse keuken en sushi. Zijn grote passie voor de Japanse keuken heeft hij daar verder ontwikkeld. Met zijn Omakase sushi en Japanse barbecue gerechten met een eigen twist biedt het stijlvol ingerichte restaurant ’s avonds keuze uit een 3- of 4-gangen Chef’s Selection. Op de lunchkaart ligt de nadruk méér op sushi, maar kun je ook een fantastische Wagyu Burger of een Bentobox verwachten, terwijl voor het diner juist meer unieke gerechten de boventoon voeren. “Nadat de deuren weer open mochten, hebben wij al snel gasten mogen ontvangen. Via mond-tot-mond reclame kwam het snel op gang. Pas in september zijn we geleidelijk met onze marketing begonnen. Overigens hebben we tijdens de periode dat we moesten sluiten, zoveel mogelijk de lopende catering opdrachten ingevuld, wat natuurlijk niet altijd eenvoudig was.”

Op de lunchkaart ligt de nadruk méér op sushi, terwijl voor het diner juist andere gerechten de boventoon voeren

Stadion exploitatie

Voor Jan-Willem Oomen is de horeca invulling bepaald niet de enige taak. Zijn job bestaat uit de totale exploitatie van het gebouw met horeca, evenementen en hospitality. “Ik zie het als mijn taak om de kosten te minimaliseren door het rendement te vergroten zodat het de voetbalclub zo min mogelijk kost en de investeringen vooral naar het voetbal kunnen vloeien. Dat is niet zo simpel, want een voetbalstadion heeft weliswaar veel mogelijkheden, maar kent ook beperkingen. Het grasveld is heilig, dus de agenda voor grote evenementen als Groots met een zachte G van Guus Meeuwis kun je maar beperkt uitvoeren. Ook is de infrastructuur niet geschikt voor het binnenrijden met grote voertuigen, wanneer je bijvoorbeeld het veld wilt bedekken met zand voor een stadioncross. We hebben momenteel contact met de TU/e om onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden op het veld. Uiteindelijk moeten alle inspanningen leiden tot verdere groei van de exploitatie op die 340 niet-voetbaldagen.”

IKIGAI

Gerelateerd