Partner

29 september 2023

Tech, Ict & Smart

ICT-stagemarkt voor studenten en bedrijven

De vraag naar afgestudeerde ICT’ers neemt nog altijd toe. Gelukkig is ook het aantal jongeren dat een toekomst in de ICT-sector zoekt aanzienlijk. Om werkgevers en studenten makkelijker met elkaar in contact te laten komen organiseert Curio een ICT-stagemarkt. Op woensdag 25 oktober kunnen bedrijven zich presenteren op deze markt in Etten-Leur. In de ochtend vindt er kennisuitwisseling plaats over stagemogelijkheden, -begeleiding, -portfolio en -wensen. In de middag zijn alle ICT-studenten van de Curio-opleidingen uit Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom aanwezig voor het maken van een match. Een belangrijke match, want het zoeken naar een baan begint vaak op de plaats waar mbo-studenten stage hebben gelopen.

Veel opleidingen, veel mogelijkheden De opleidingen die Curio aanbiedt zijn op niveau 2-3-4. Denk daarbij aan medewerker ICT-support, allround medewerker systems and devices, expert IT systems and devices ICT of software developer. De meeste opleidingen zijn er zowel in de beroeps opleidende leerweg (bol = 5 dagen les en diverse stageperiodes) als in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl = 4 dagen werken en 1 dag per week les). De stageperiodes variëren in duur. Dat kan fulltime zijn gedurende 3 maanden, maar ook herhalend 2 of 3 dagen per week gedurende een jaar. De opleidingen duren 2 tot 4 jaar.

Een stagiair begeleiden vraagt meer dan alleen een opdracht geven “Alle studenten vinden altijd wel een stageplaats. En bedrijven ook wel een stagiair. Maar soms kost dat meer energie dan nodig. Of is de match niet altijd passend. Een eerste informeel gesprek op een stagemarkt helpt om sneller tot een passende match te komen,“ zegt onderwijsmanager George Veerman. Als oud-ondernemer van een ICT-bedrijf kan hij het weten. “Ik heb altijd stagiairs gehad. Ik vond het belangrijk om jonge talenten in hun kracht te zetten. Je merkt dat je dan naast hun kennis ook te maken hebt met hun persoonlijkheid. En die verschilt nogal eens. Ook daar gaan we in de ochtendsessie over in gesprek met de bedrijven. Hoe ze verschillende persoonlijkheden een optimale begeleiding kunnen geven.”

Een goede match vinden voor bedrijf én student Het doel van de stagemarkt is, naast kennisuitwisseling, dus een goede match tot stand te brengen. Zowel voor student als bedrijf. Voor het bedrijf is het bieden van een stageplaats een investering, vooral in tijd en energie. Tegelijk is het van groot belang dat bedrijven vroegtijdig kennis overdragen aan studenten. Uiteindelijk waarborgt dat hun toekomstperspectieven.

Deelnemen aan de stagemarkt in de ochtend en / of de middag De stagemarkt start met een bedrijvenbijeenkomst, om kennis uit te wisselen. In de middag komen de studenten en kunnen werkgevers matches maken met de ICT’ers van de toekomst. Deelname is zowel voor bedrijven als de studenten kosteloos. Bedrijven kunnen deelnemen aan alleen de ochtend- of middagsessie of aan beide. In de middag bestaat de mogelijkheid om een stand of banner te plaatsen. Aanmelden kan via www.curio.nl/activiteiten/ict-stagemarkt-aanmeldformulier. Een vraag stellen kan via stagemarkt.ict@curio.nl.