7 oktober 2022

mobiliteit

Het verhaal over elektrisch rijden

De meningen over elektrisch rijden zijn behoorlijk verdeeld. Het is net of je er alleen maar voor of tegen kunt zijn, maar het is niet zo zwart-wit als dat. In dit artikel lees je een eerlijk verhaal, zodat je voor jezelf kunt bepalen of elektrisch rijden interessant is voor jou.

De elektrische auto
Het verschil tussen een elektrische auto en een gewone auto, is dat de benzine- of dieselmotor van de auto is vervangen voor één of meerdere elektromotoren. De elektriciteit komt voort uit een groot batterijpakket, dat pakket kun je aan een laadpaal opladen.

Bereik
Auto's op een volle accu kunnen minder ver rijden dan de gemiddelde auto op een volle tank brandstof. Echter maakt de techniek grote sprongen en zo komen de meeste elektrische auto's ver genoeg op een lading dat het meerendeel van de Nederlanders voor dagelijks gebruik elektrisch zou kunnen rijden.

Opladen
Een accu heeft een flinke tijd nodig om op te laden als je het gaat vergelijken met de tijd die tanken kost. Het opladen aan een laadpaal thuis of in de straat kan zomaar zes tot tien uur duren. Opladen aan een snellader langs de snelweg duurt aanzienlijk langer dan tanken: twintig tot veertig minuten. Ondanks dat zou het zomaar kunnen dat je in de praktijk minder vaak langs de weg staat om je auto op te laden dan je met een benzine- of dieselauto moet tanken, dit omdat je de auto vooral 's avonds en 's nachts of overdag op het kantoor oplaadt.

De kosten
Elektrische auto's die op dit moment leverbaar zijn, zijn doorgaans duurder dan benzine- of dieselauto's. Het dure accupakket is daar vooral de oorzaak van. Elektriciteit is goedkoper dan diesel of benzine, tot en met 2024 betaal je geen wegenbelasting en ook ben je aan het onderhoud minder kwijt. De gemiddelde autokosten voor een elektrische auto liggen vaak niet hoger, of zelfs lager dan die voor een benzine- of dieselauto. De hoge aanschafprijs kan een barrière zijn, daarom is er een aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's.

Milieu
Wanneer je een elektrische auto rijdt ben je niet klimaatneutraal. De auto heeft weliswaar geen dampende uitlaat, maar bij de opwekking van elektriciteit en bij de productie van de auto komen er wel dergelijk ook schadelijke stoffen vrij. Als je naar de gehele levensduur van een elektrische auto kijkt en die vergelijkt met een brandstofauto, dan is de elektrische auto onder de streep een stuk minder belastend voor het milieu. Het opwekken van meer zonne- en windenergie kan ervoor zorgen dat elektrisch rijden nóg wat minder belastend wordt.

De toekomst
In het perspectief van het milieu en de technologische ontwikkelingen die de mensheid doormaakt is het elektrisch rijden het autorijden van de toekomst. Of elektrisch rijden voor jou interessant is op dit moment, hangt van meerdere dingen af: je budget, je laadmogelijkheden en je omgeving. Vandaar dat jezelf goed informeren voor het aanschaffen van een elektrische auto belangrijk is.