21 december 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Het Air Monitor System 5 maakt de luchtkwaliteit inzichtelijk

Het Bredase bedrijf Euromate, dat gespecialiseerd is in professionele luchtreiniging, brengt een nieuwe meettool op de markt. Het Euromate Air Monitor System 5 (AMS 5) is in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd. Het helpt industriële organisaties zoals distributiecentra, warehouses en productiebedrijven inzicht te krijgen in de mate van vervuiling van de binnenlucht. Met de juiste onderbouwing kunnen vervolgens de juiste maatregelen genomen worden om ziekmakende concentraties fijnstof te reduceren.

Het belang van schone binnenlucht is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Je kunt het vaak met het blote oog niet zien, maar in nagenoeg elke binnenruimte is sprake van luchtvervuiling. In industriële omgevingen is fijnstof de grote boosdoener die veel problemen veroorzaakt. Deze overlast ontstaat door de werkprocessen, bijvoorbeeld vanwege slijtage van heftruckbanden of het inpakken en verplaatsen van dozen. Blootstelling aan fijnstof heeft een schadelijke uitwerking op de gezondheid van het personeel. Hierdoor zijn zij vaker ziek en zodoende lopen productieprocessen regelmatig vertraging op. Dit zorgt voor langere levertijden en onnodig hoge kosten.
Daarnaast is een te hoge concentratie ook van negatieve invloed op andere onderdelen van de bedrijfsvoering. Zo zorgt fijnstof voor storingen aan machines, robots en veroorzaakt het onnodig hoge schoonmaakkosten.

Om bedrijven te helpen inzicht te krijgen in de mate van vervuiling van de binnenlucht introduceert Euromate de AMS 5. Dit stofsensorsysteem kan zwevende deeltjes van PM1, PM2,5 en PM10 meten. Daarnaast is het meetstation uitgerust met een omgevingstemperatuur- en luchtvochtigheidssensor. Woordvoerder Annelies de Jong: “Omdat we steeds meer verzoeken van industriële bedrijven kregen om de luchtvervuiling in kaart te brengen, zijn we met een multidisciplinair team aan de slag gegaan. Naast de vraag uit de markt vinden we het vanuit onze eigen organisatie ook belangrijk om meer inzicht te krijgen in de mate van vervuiling bij diverse soorten bedrijven en zo benchmarks te maken. Wij zijn al ruim 45 jaar dé specialist op het gebied van schone binnenlucht en met de toevoeging van de AMS 5 kunnen wij bedrijven goed adviseren over hun specifieke vervuilingsproblematiek.

” De Jong vervolgt: “Er zijn al aanbieders van meetapparatuur op de markt, maar wij vonden het belangrijk een dergelijke tool in eigen beheer te ontwikkelen. We passen de techniek aan op de wensen van onze (toekomstige) klanten. Euromate staat erom bekend uitsluitend kwalitatief hoogwaardige producten op de markt te brengen en aan die hoge eisen moest onze nieuwe meettool natuurlijk ook voldoen. Na een uitgebreide ontwikkelperiode en diverse tests bij klanten zijn er we er zeker van dat het Euromate Air Monitor System 5 voldoet aan alle wensen en eisen.”

Met behulp van het Air Monitor System 5 hebben bedrijven continu inzicht in de seizoensinvloeden en piekbelastingen in het bedrijfsproces. Wanneer deze patronen in kaart zijn gebracht kan een passende oplossing gezocht worden, precies afgestemd op de behoeften van het bedrijf. Na het installeren van het Air Monitor System 5 wordt op regelmatige basis een rapport opgesteld. Hierin is de data zodanig verwerkt dat er een duidelijk beeld ontstaat over de kwaliteit van de binnenlucht. Vervolgens wordt er advies op maat gegeven.

Over Euromate
Euromate is gevestigd in Breda en houdt zich al ruim 45 jaar bezig met een beter binnenklimaat voor bedrijven en hun werknemers. Of het nu gaat om oplossingen voor luchtreiniging in praktijken van huisartsen en tandartsen of klaslokalen, kapperszaken, kantoren en industriële hallen, in tal van ruimtes hangen hun professionele luchtreinigers, overal ter wereld. Het bedrijf heeft 60 medewerkers en is actief in vijftig landen. Naast de verkoop van professionele luchtreinigers biedt Euromate ook advies, metingen en monitoring aan die betrekking heeft op gezonde lucht in organisaties.

Meer informatie via www.euromate.com/producten/air-monitorsystem-5