Ga terug

24 februari 2022

NieuwsFinancieel & Juridisch

Grote zorgen bedrijfsleven over verdere escalatie Oekraïne

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn buitengewoon bezorgd over de dreigende escalatie van de situatie in Oekraïne, nu de Russische president Poetin daar al diverse keren op heeft gehint. ‘Welke stappen gaat Rusland na de inname van de twee regio’s Loehansk en Donetsk zetten, en wat betekenen die  onder meer voor Nederlandse bedrijven die er zaken doen, en de aanvoer of prijs van energie? Dat zijn de vragen die veel van onze leden bezighouden’, aldus de ondernemingsorganisaties.

Sanctiepakket

In de twee regio’s waar het nu over gaat, zijn niet tot nauwelijks Nederlandse bedrijven actief. Wel kan het gisteren voorgestelde Europese sanctiepakket gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de al hoge energieprijzen, maar ook voor de import van graan en energieproducten. Daarnaast zorgt de algehele situatie voor onzekerheid onder Nederlandse bedrijven die in Oekraïne of Rusland actief zijn. Verder kunnen de sancties leiden tot tegenacties van de Russische overheid met complicaties aan de grens of andere maatregelen die het handelsverkeer raken. 

Voldoen aan sancties

‘Uiteraard zitten bedrijven nooit te wachten op sancties, maar als de internationale situatie daartoe aanleiding geeft is het altijd aan het bedrijfsleven om aan een door de politiek vastgesteld sanctiepakket te voldoen,’ aldus de ondernemingsorganisaties. Ze roepen iedereen dan ook op hier navolging aan te geven. 

Nauwlettend volgen

De ondernemingsorganisaties volgen de situatie nauwlettend en zijn hierover in gesprek met leden die in de regio actief zijn.

Bron:https://www.vno-ncw.nl/