21 april 2022

Innovatie & DuurzaamheidTraining & Opleiding

Groep 7 & 8 duikt in de wereld van duurzaamheid met spannende escapeles

De komende weken duiken bijna 450 leerlingen van groep 7 en 8 uit de gemeente Oss in de wereld van duurzaamheid. Op Natuurcentrum De Elzenhoek doen 20 groepen van het basisonderwijs mee aan de uitdagende escapeles Villa Duurzaam. Lukt het de leerlingen om alle codes te kraken door opdrachten over duurzaamheid te maken? En om zo alle sloten van Villa Duurzaam te openen? In groepjes ontgrendelen de leerlingen één voor één de kamers van hun huis. Achter de laatste deur vinden ze een deel van de code waarmee ze uiteindelijk ook die spannende eindkist kunnen openen. De groep die de allersnelste tijd neerzet, wint een prijs voor de hele klas. Escapeles Villa Duurzaam loopt nog tot en met 13 mei 2022.

Duurzaamheid leuk en tastbaar

Duurzaamheid is voor veel leerlingen een lastig begrip. Met deze nieuwe en spannende lesvorm naar het principe van escape the classroom wordt duurzaamheid tastbaar en ontdekken de kinderen wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen. De leerlingen gebruiken verschillende vaardigheden en inzichten en ontdekken dat alleen door goed samen te werken je uiteindelijk het geheim van Villa Duurzaam kunt oplossen!

Van hittestress tot pizzadoos

De antwoorden op de vragen vinden de kinderen onder andere op het terrein en in de gebouwen van De Elzenhoek. Zo moeten er zonnepanelen geteld worden, wordt het groene dak en de isolatie van het hoofdgebouw onder de loep genomen en ontdekken de leerlingen wat fossiele brandstoffen zijn en hoe je zelf hittestress in je tuin tegen kunt gaan. Om het eindslot te kunnen openen moet het afval 100% goed gescheiden worden en dat blijkt nog een lastige klus. Want hoort een pizzadoos nu wel of niet bij het oud papier? En moet een theezakje bij het groen- of toch bij het restafval? Uiteindelijk lukt het iedere groep om in te breken in Villa Duurzaam en gaan de leerlingen met een hoop nieuwe duurzame inspiratie weer naar huis.

Nieuwe lesvorm

Het is voor het eerst dat op Natuurcentrum De Elzenhoek met deze nieuwe lesvorm gewerkt wordt. En na de eerste paar lessen blijkt al dat het een groot succes is. Zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn erg enthousiast over het tot leven brengen van dit uitdagende onderwerp door middel van een uitdagend escapespel.