Partner

12 oktober 2022

Tech, Ict & Smart

GOED WERKGEVERSCHAP

HET EINDE VAN HET BEOORDELINGSGESPREK

In de oceaan van technische vakspecialisten zwaait Jeroen Tijink, CEO van Techsharks met veel enthousiasme de scepter. Hij praat met zichtbaar plezier over ‘zijn’ mooie bedrijf dat dit jaar 20 jaar bestaat. Een mijlpaal die 350 medewerkers op een sportieve manier hebben gevierd. Jeroen zit samen aan tafel met Emile Gabriël, oprichter van MyTalentBoard. Een online platform voor talentmanagement op maat. Met elkaar werken ze aan de ontwikkeling van medewerkers van Techsharks in de breedste zin van het woord. Twee mannen in gesprek over werkgeluk, het delen van kennis, het einde van beoordelingsgesprekken, een leven lang leren en ontwikkelen en het opdoen van inspiratie.

Jeroen: “Techsharks heeft technische vakspecialisten in dienst die werken bij opdrachtgevers in de maak- en de procesindustrie. Vakkundige monteurs, operators en machinebouwers op mbo-niveau. Daarnaast is er Orcatech voor de hoogopgeleide engineers en Special Ops vergelijken we met de commando’s. Als een fabriek een urgent probleem heeft, gaan deze Tech Pro’s daarop af. Dat kan in Maastricht zijn maar ook in Groningen. Onze medewerkers houden van afwisseling, variatie en nieuwe uitdagingen. Als werkgever in de techniek krijgen ze van ons vastigheid in de vorm van een onbepaald tijdscontract en samen stippelen we hun loopbaan uit. Waar de naam Techsharks vandaan komt? Dat heeft te maken met het feit dat we nét even anders zijn. Als je uit de comfortzone durft te komen, bereik je de mooiste dingen. Mooie dingen zoals groei. Groei in ontwikkeling en groei als organisatie. In de komende jaren willen we met Techsharks een landelijke organisatie zijn met meer dan 500 medewerkers.”

Boeien en binden
“Medewerkers zijn ons kapitaal en daarom investeren wij in hen”, vervolgt Jeroen. “Ik zal een voorbeeld geven hoe we dat doen. Toen ik hier drie jaar geleden begon, hielden we nog beoordelingsgesprekken. Het bekende lijstje met de bekende kruisjes. Het is vaak het enige moment waarop een leidinggevende even tijd neemt voor zijn medewerker maar dikwijls leveren deze gesprekken stress op. Wij draaien het nu om want de medewerker wordt verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkelpad. We gaan geen beoordelingsgesprekken meer voeren.

Onze belofte is dat iedere werknemer er elk jaar salaris bij krijgt. Daarnaast geven medewerkers zelf aan hóe ze zich persoonlijk en in hun werk willen ontwikkelen. Zij krijgen de regie. Na goedkeuring van de leidinggevende gaat de medewerker aan de slag. Minimaal eens per twee maanden gaat een leidinggevende in gesprek over hoe het gaat en waar iemand staat in zijn traject. Dit alles wordt binnenkort op een mooie en efficiënte manier visueel gemaakt met MyTalentBoard.

MyTalentBoard past perfect in de trend van toenemende digitalisering maar het mooiste is dat er betere gesprekken door tot stand komen

Emile: “Samen met Techsharks zetten we de volgende stap in de professionalisering van medewerkers want iedereen weet hoe belangrijk het is om gekwalificeerde technische vakspecialisten te boeien en te binden. Met MyTalentBoard kunnen mensen renderen want het geeft inzicht in hun talenten en competenties. Overigens niet alleen voor medewerkers in de techniek maar voor alle branches. Met Techsharks hebben we hun ambities en visie besproken en daarop richten we onze software in. We ontwikkelen profielen waarop medewerkers meteen zien waar ze sterk in zijn en waar ze nog kunnen groeien. Leidinggevenden en collega’s uit een team kunnen meekijken maar verder bepaal je als medewerker zelf wie er mee kijkt of toch liever niet. MyTalentBoard is absoluut AVG-proof en blijft een leven lang je eigendom.”

Emile: “De ervaringen met MyTalentBoard overtreffen onze verwachtingen. Het platform past perfect in de trend van toenemende digitalisering maar het mooiste is dat er betere gesprekken tot stand komen. Gesprekken over de inhoud, gesprekken op basis van data. Er zit bijvoorbeeld een 360 gradenfeedback-module in waarmee je aan collega’s feedback kunt vragen. Je kunt laten zien dat je een cursus hebt gevolgd, of buddy-moment hebt gehad. Voorheen was alles versnipperd, een assessment hier, een cursus of training daar, een folder zus of zo. Met MyTalentBoard kun je alles op één plek terugvinden en dat werkt.”

Met Techsharks maken we de volgende stap in de professionalisering van medewerkers want iedereen weet hoe belangrijk het is om gekwalificeerde technisch specialisten te boeien en te binden