Partner

7 november 2023

Tech, Ict & SmartLeisure & Cultuur

GLOW 2023: Het lichtfestival met 'The Beat'

De stad Eindhoven staat opnieuw in de schijnwerpers met het jaarlijkse lichtfestival GLOW. Van 12 tot en met 19 november 2023 kun je je laten verbazen door prachtige installaties en projecties van ruim 35 getalenteerde lichtkunstenaars, zowel uit binnen- als buitenland. Het thema van dit jaar is 'The Beat,' wat staat voor de fundamentele krachten die ons bestaan vorm en kleur geven. Maar GLOW 2023 is meer dan alleen een spectaculair evenement; het markeert ook het begin van een drieluik, met 'The Stream' gepland voor 2024 en 'The Light' als zinderend hoogtepunt in 2025, wanneer het 20-jarig jubileum van GLOW gevierd zal worden. 

GLOW is een feest van kunst, technologie en creativiteit en trekt bezoekers van over de hele wereld naar Eindhoven. Het festival belooft een visueel spektakel te worden! Trek een warme jas aan en trek de stad in tussen 18:30 tot 23:00 uur. Wil je meer informatie over de kunstwerken, de route, verschillende tours, of zoek je naar de beste plekjes voor een smaakvolle tussenstop? Kijk dan op de officiële website van GLOW voor alle details. Studenten van Fontys Hogeschool, in het bijzonder van de minor BeCreative en Trend Research & Concept Creation in Lifestyle en Fontys ICT Delta leveren dit jaar een bijdrage aan GLOW 2023. Deze innovatieve projecten passen naadloos bij het thema 'Urban Skin' van dit jaar en beloven een vernieuwde kijk op lichtkunst. 

 
Futures of Glow - Fontys ICT Delta2023 Futures of Glow
Stel je voor dat je de kans krijgt om een lichtkunstwerk te creëren. Zou je teruggrijpen naar eerdere kunstwerken die je hebt gezien, misschien zelfs (on)bewust delen ervan kopiëren? Of zou je je creatieve geest volledig de vrije loop laten, zonder enige beperking? Het studententeam Fontys ICT Delta van Fontys Hogeschool biedt je deze kans. Niet met een traditionele brainstormsessie waarin je al je gedachten en ideeën in een mindmap ordent, maar met behulp van een speciale AI-technologie. Hiermee kun je met één druk op de knop een lichtkunstwerk tot leven brengen. Jij staat aan het roer van nieuwe ontdekkingen, jij bent de lichtkunstenaar! En terwijl je door de ogen van een machine naar mogelijke lichtkunst kijkt, wordt duidelijk dat deze expositie de gelegenheid biedt om creativiteit te vertalen naar concrete kunst. 
In een wereld waar technologie en kunst steeds meer verweven raken, valt er niet te ontkennen dat er ook meer interactie tussen computers en mensen plaatsvindt. Dit roept een belangrijke vraag op: is de opkomst van AI een vooruitgang voor ons allemaal, omdat het de creativiteit en artistieke mogelijkheden vergroot? Of vormt het juist een bedreiging voor authentieke kunst, omdat we ideeën van anderen mogen ‘lenen’ voor eigen werken? Je vindt Futures of Glow op twee locaties in de stad; op het Stationsplein en bij de De Groene Toren.

Eye of the Storm - minor BeCreative van Fontys Engineering2023 Eye of the storm
Eye of the Storm knippert een paar keer en kijkt onderzoekend rond in het Anne Frankplantsoen. Het probeert de aandacht te trekken van jou als bezoeker en wil een boodschap mee geven, want soms zijn we zo druk bezig met de storm om ons heen dat we vergeten om te kijken en te zien, om te observeren wat er echt toe doet. In een chaotische wereld waarin mensen automatisch meegaan in de dagelijkse routine, herinnert Eye of the Storm ons eraan om af en toe uit deze wervelwind te stappen en de rust van het oog te vinden. 
Het mechanische kunstwerk prikkelt de verbeelding als je de tijd neemt om stil te staan. Het stelt een reusachtige iris voor, met een bijzondere eigenschap: de pupil knippert vergroot en verkleint. Soms lijkt het zelfs te ademen. Eye of the Storm zweeft boven het publiek, in de ruimte van het park. De iris is bezaaid met talloze korte LED-strips, waardoor het lichtkunstwerk een veelzijdig gezicht krijgt. Deze LED’s kunnen individueel worden aangestuurd en een wervelende lichtshow creëren. Het Anne Frankplantsoen vormt het perfecte decor voor dit meesterwerk. De ruimte geeft het publiek de gelegenheid om onder en rondom het kunstwerk te dwalen, en de weelderige groene omgeving draagt bij aan de sfeer en de boodschap die Eye of the Storm wil overbrengen. Studenten van verschillende opleidingen volgen de minor BeCreative van Fontys Engineering, waar zij als opdracht gezamenlijk een lichtkunstwerk bedachten voor GLOW. 

Ben jij van plan om dit jaar GLOW te bezoeken? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan de Fontys-lichtkunstwerken en laat je verrassen door de innovatieve projecten waar de studenten en medewerkers van Fontys aan hebben gewerkt.  

Praktische informatie 
Wil je tijdens GLOW 2023 geen enkel hoogtepunt missen? Op de officiële GLOW website kan je de route vinden. Deze handige kaart geeft je in één oogopslag een overzicht van waar je de verschillende lichtkunstwerken kunt vinden.  

Auteur: Anneke van Beek 
Foto (bij leadtekst): Bart van Overbeeke