Partner

8 mei 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Gemeente Oss viert Fairtrade Week

Het is Fairtrade Week! Om dit vieren overhandigde het kernteam Fairtrade Gemeente een cadeaudoos aan burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans en aan de voorzitter van Global goals Oss, Marian Wagemakers. De cadeaudoos is een bedankje omdat onze gemeente een concrete bijdrage levert aan een eerlijke wereld voor iedereen.

Ruim 80 Fairtrade Gemeenten werken aan een duurzame wereld waarin mensen, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. En dat is hard nodig. Nog steeds leeft ruim een miljard van alle mensen in armoede. Door eerlijke handel te drijven, kunnen we dat stoppen. Fairtrade Gemeenten zetten zich actief in om voor boeren en werknemers een leefbaar inkomen en loon te realiseren. Onder meer door Fairtrade koffie, thee en cacao te schenken in het gemeentehuis. Samen voor een sociaal duurzame wereld!

Armoede bestrijden begint met het betalen van een eerlijke prijs
Waarom is het betalen van eerlijke prijs zo belangrijk? Extreme armoede is de hoofdoorzaak voor grote problemen zoals kinderarbeid, uitbuiting en ontbossing. Een goed product verdient een eerlijke prijs, maar kleinschalige boeren en werknemers op plantages krijgen slecht betaald voor het werk wat zij doen. Boeren kunnen zo nauwelijks in het levensonderhoud voorzien en onmogelijk ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede.

Fairtrade werkt eraan om de grondoorzaken van armoede aan te pakken. Iedereen moet een leefbaar inkomen verdienen voor het werk wat hij of zij doet. Genoeg inkomen om eten en kleding van te kopen, kinderen naar school te sturen en medische zorg. Plus een beetje extra voor noodsituaties en om te sparen, nadat alle landbouwkosten volledig zijn gedekt. Op deze manier werken boeren en werknemers aan een duurzame toekomst die goed is voor mens én milieu.

Fairtrade Week
Van 6 tot en met 14 mei staat Nederland weer in het teken van Fairtrade. Het is dan de Fairtrade Week. In Nederland hebben 80 gemeenten de eervolle titel Fairtrade behaald. In deze gemeenten is een burgerinitiatief actief om aandacht te vragen voor eerlijke handel. Deze editie staat het thema leefbaar inkomen centraal.

Kom in actie en sluit je aan bij Fairtrade Gemeente Oss
Ook het verschil maken? Fairtrade Gemeente Oss is op zoek naar vrijwilligers. Wil jij je social media skills, je schrijfvaardigheden, je hands-on mentaliteit of je bestuurlijke kwaliteiten inzetten? Laat het ons weten en mail naar fairtradegemeente@oss.nl.

Dit project/evenement draagt bij aan deze Global Goals: