3 maart 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Gemeente Alphen-Chaam doet mee aan NK Tegelwippen

Van 21 maart tot 31 oktober is het NK Tegelwippen. Dit jaar doet gemeente Alphen-Chaam voor het eerst mee aan deze landelijke wedstrijd tussen gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Met haar deelname wil de gemeente de lokale biodiversiteit bevorderen en bijdragen aan een gezonde, groene en duurzame leefomgeving voor haar inwoners.

NK Tegelwippen is een competitie tussen gemeenten om zoveel mogelijk tegels te wippen. Hierbij gaat het niet alleen om het wedstrijdelement. Door het vervangen van tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, maken we Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Dat is nodig wegens het veranderende klimaat, de hevige regenbuien en de lange periodes van hitte en droogte.

 Cittaslow
Wethouder klimaatadaptatie en biodiversiteit van de gemeente Alphen-Chaam, Frank van Raak, is erg enthousiast: "Fijn dat we dit jaar meedoen. Het is een mooie kans om samen met inwoners onze gemeente nog groener te maken. Dat past uitstekend bij ons als Cittaslow gemeente. We zijn daarom ambitieus. We streven ernaar te eindigen bij de top tien in de categorie kleine gemeenten."

Tegeltaxi en korting op planten
Om deelname aan het NK Tegelwippen zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op. Zo komt er een tegeltaxi, die gratis tegels en wit zand ophaalt bij inwoners thuis. In ruil daarvoor ontvangen inwoners tuinaarde voor de nieuwe beplanting. Daarnaast ontvangen inwoners die deelnemen korting voor de aanschaf van planten.

Eerste m2
Op 21 maart gaat wethouder Frank van Raak de eerste m2 tegels vervangen door groen. Heeft u een geschikte plek in uw voor- of achtertuin? Laat het ons weten door een mail te sturen naar: duurzaamheid@abg.nl.

Klik hier voor meer informatie.