Partner

Geen onnodig verzuim met de coronasneltest

Meerdere bedrijven en instanties hebben de afgelopen periode coronasneltests ontwikkeld, waardoor het huidige testbeleid flink kan worden versneld. In Nederlandse teststraten zijn de laatste weken succesvolle proeven gedraaid met diverse sneltests.

De huidige PCR-test

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Tot in oktober was er één test die het RIVM had goedgekeurd. Dit is de PCR-test (PCR is een afkorting van polymerase chain reaction). Deze test spoort het virus op. De GGD gebruikt deze betrouwbare (!) PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich bij ons gratis laten testen.

De werking van de blaastest

Anders dan bij de PCR-test, komt er bij de zogeheten SpiroNose geen wattenstaafje aan te pas. De blaastest detecteert kleine deeltjes in de lucht die mensen uitademen. Eerder is het apparaat ingezet om astma en COPD te herkennen. De lucht die mensen met longaandoeningen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen.

De betrouwbaarheid van de sneltest

Van alle mensen die zich tijdens een proef in de Amsterdamse RAI lieten testen, kon het apparaat in drie kwart van de gevallen met zekerheid een coronabesmetting uitsluiten. Het deel van de mensen bij wie een besmetting niet is uit te sluiten, zou alsnog een reguliere PCR-test kunnen ondergaan.

De uitslag

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test. U hebt te allen tijde een meldingsplicht. Een positieve uitslag na een goedgekeurde antigeensneltest is betrouwbaar. Een negatieve uitslag is dat niet. Je denkt dat je niet besmet bent, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een antigeensneltest is minder gevoelig dan een PCR-test. Dat betekent dat als je minder virusdeeltjes hebt je onterecht een negatieve uitslag krijgt.