Gate2, dé Smart Industry proeftuin van Midden-Brabant

De maakindustrie is van oudsher één van de motoren van Midden-Brabant. Zo’n tien jaar geleden nam het regionale economische samenwerkingsverband Midpoint Brabant het initiatief voor de oprichting van Gate2, pal naast de Vliegbasis Gilze-Rijen. Inmiddels is Gate2 uitgegroeid tot een landelijk gerenommeerd testlaboratorium voor de Smart Industry sector. Hier komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van productie-, simulatie-, data- en communicatietechnologieën op één plek bij elkaar.

Kennis omzetten naar praktijk

Bij Gate2 draait het om het ontwikkelen en realiseren van innovatieprojecten op het gebied van productietechnieken, simulatie en digitalisering. In verschillende labs vinden allerlei onderzoeken plaats. Zoals naar metaal en coatings, lijmverbindingstechnieken, carbonscans voor luchtvaartreparaties, een 3DPrintlab en nog veel meer. Trainingen voor (luchtmacht)piloten en autocoureurs via verschillende simulatoren met de meest geavanceerde technieken zijn er ook. Net als de ontwikkeling van ondergrondse elektrische laadstations voor auto’s. Op het gebied van datacommunicatie is Gate2 ook vooruitstrevend. Het ligt op Aeroparc, het eerste volledig 5G-bedrijventerrein, mogelijk gemaakt door Ericsson dat hier ook gevestigd is. Het nieuwe paradepaardje wordt de Cyber Physical Factory, een innovatieplek waar de nieuwste technologieën getest kunnen worden. Operationeel vanaf begin 2021. Kortom, Gate2 is zeer divers, met als onmisbare gemeenschappelijke deler: samen kennis delen.

Een leven lang leren

Met Tilburg University, de hbo’s Fontys en Avans en de mbo’s ROC Tilburg (Onderwijsgroep Tilburg), De Rooi Pannen en Helicon heeft Midden-Brabant een ijzersterk kennisprofiel. Onderzoek naar nieuwe mogelijkheden gebeurt dan ook in nauwe samenwerking met de onderwijsinstellingen. Pierre van Kleef, directeur Gate2 en programmamanager Midpoint Brabant Smart Industry, vertelt enthousiast: “Het ontwikkelen van nieuwe technologieën vraagt om gekwalificeerd personeel dat daar straks mee om kan gaan. Vandaar dat we studenten de ruimte geven om aan projecten te werken die aansluiten bij hun opleiding. Van mensen uit het bedrijfsleven leren zij hier de kneepjes van het vak. Maar ook medewerkers van mkb-ondernemingen krijgen op Gate2 de gelegenheid voor opleiding en training. Wij geloven in de kracht én noodzaak van een leven lang leren”.

Voorspelbaar onderhoud

Een van de langstlopende projecten op Gate2 is Fieldlab CAMPIONE. Samen met de procesindustrie wordt bekeken hoe voorspelbaar onderhoud problemen in de fabriek kan voorkomen. In het fieldlab staat een nagebouwde productielijn voor de procesindustrie. Bedrijven en kennisinstellingen gaan op basis van zelf ingebrachte casussen experimenteren met de mogelijkheden van smart industry, zoals data science, internet of things, virtual- en augmented reality en robotica. Loet Pessers, directeur Ericsson en lid van de stuurgroep Midpoint Brabant, licht toe: “Alles draait om het bedenken, testen en ontwikkelen van gestructureerde innovaties voor voorspelbaar onderhoud. Want onderhoud uitvoeren op het moment dat het ook echt nodig is, kan heel veel geld besparen. Vaak gebeurt het volgens een standaard planning. Of juist pas wanneer er iets kapot gaat. In beide gevallen een onnodig hoge kostenpost. Met voorspelbaar onderhoud kunnen we in Nederland nog heel wat winnen.”

Vanaf het begin zijn veel partijen uit het hele land bij dit programma betrokken, zoals Midpoint Brabant, Tilburg University, Avans Hogeschool, ROC Tilburg, Ericsson Hoppenbrouwers Techniek, Fujifilm, BOM, Rijksuniversiteit Groningen, Delta, Hogeschool Zeeland en Tata Steel. De Gate2

programma’s sluiten nauw aan bij de nationale Smart Industry Agenda en de agenda’s van Smart Industry Hub Zuid en het Data Value Center Smart Industry. Pierre van Kleef: “Inmiddels bieden diverse bedrijven ons ruimte in hun fabriek aan voor pilots in de praktijk. De zogenoemde living labs. En zo delen we ervaringen en leren we van elkaar. Jaarlijks helpen we diverse MKB-bedrijven met innoveren in slim onderhoud. De successen delen we ter inspiratie. En zo vindt er steeds opnieuw kruisbestuiving plaats. Samen werken we aan een vernieuwende toekomst.”

Wil je meer weten over de Smart Industry hub Gate2 en de programma’s van Midpoint Brabant? Kijk dan op gate2.nl en midpointbrabant.nl.

Gerelateerd