Ga terug

19 november 2020

Innovatie & Duurzaamheid

G&V Energy Group en Rolande openen tweede Belgische LNG-tankstation in Habay

Tilburg/Antwerpen, 19 november 2020 - Rolande, marktleider op het gebied van LNG in Nederland en het Belgische G&V Energy Group openen vandaag een nieuw LNG-tankstation in Habay in de Ardennen. Na de opening van het LNG-station in Antwerpen in augustus, is dit de tweede stap om binnen afzienbare tijd te komen tot een dekkend LNG-netwerk in België.

“LNG maakt transport duurzamer én winstgevender”, aldus Jolon van der Schuit, CEO van Rolande. “Door onze uitbreiding in België, maken we LNG toegankelijk voor een nog veel grotere groep transportondernemers en levert deze locatie een belangrijke bijdrage aan het lange-afstandstransport op LNG. Overigens volgt er in 2021 nog een derde Belgische locatie om het netwerk verder uit te breiden.”

Het nieuwe station is gevestigd aan de Route Des Coeuvins 3 in Habay La Vieille en is een openbaar 24/7 zelfbedieningsstation met twee liquefied natural gas (LNG)-pompen. De capaciteit bedraagt 150 voertuigen per dag, waarbij een snelle tankbeurt zonder lange wachttijden gegarandeerd wordt. Het station is eind vorig jaar al opengegaan voor diesel. Vanaf vandaag kan men er ook voor LNG terecht.

Strategische ligging

“Met de opening van het LNG-station te Habay, komen we onmiddellijk tegemoet aan de vraag van lokale bedrijven en strategische partners die momenteel al een twintigtal LNG-vrachtwagens in gebruik hebben”, voegt Xavier Dewulf, CEO van G&V Energy Group, toe. “De interesse voor deze locatie is zowel uit de regio als internationaal zeer sterk gezien de strategische ligging van Habay op de verkeersas die Duitsland met Frankrijk verbindt en het verkeer vanuit Nederland en Wallonië naar het zuiden toe, kanaliseert. We zijn dan ook trots het eerste LNG-station in de provincie Luxemburg te openen.”

BIOLNG4EU

Het nieuwe station in het zuiden van België is, net zoals het eerder geopende station in Antwerpen, onderdeel van het BIOLNG4EU project van de EU. Dit wordt voor 50 procent gefinancierd uit het Connecting Europe Facility programma, dat een verdere uitrol van (Bio-)LNG in het wegtransport stimuleert. Van der Schuit: “Hiermee zetten we belangrijke stappen op weg naar een dekkend Europees LNG-netwerk, dat nodig is om (Bio-)LNG als brandstof nog steviger op de kaart te zetten.”

Bio-LNG

Sinds 2011 is LNG beschikbaar als brandstof voor trucks. De volgende slap in het verduurzamen van transport is Bio-LNG, een volledig biologische brandstof die gemaakt wordt uit gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval. Met LNG kunnen CO2-emissies al tot 17 procent gereduceerd worden ten opzichte van diesel. Met Bio-LNG bespaart zwaar wegtransport tot 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel.

Over Rolande en (Bio-)LNG

Rolande, gevestigd in Tilburg, is een pionier en koploper op het gebied van de inzet van LNG. De focus ligt op het verduurzamen van het wegtransport om zo bij te dragen aan een schonere wereld. In de afgelopen jaren is ‘vloeibaar aardgas’ als duurzaam en betaalbaar alternatief op de kaart gezet. Rolande ontwikkelt, bouwt en exploiteert een eigen netwerk van (Bio-) LNG-tankstations in Europa. Met Habay komt de teller op 16 stations.

RolandeLNG.com

Over G&V Energy Group

G&V Energy Group is een snelgroeiend en relatief jong Belgisch groeibedrijf met oog voor duurzaamheid, actief op de markt van tankstations. Dankzij de strategische overname van het netwerk Esso-stations in de regio’s Brussel, Hengouwen & Vlaanderen in 2012 en 2013 is de firma uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke speler op de Belgische markt. Vandaag de dag exploiteert G&V meer dan 200 tankstations en 26 shops onder zowel het eigen ‘G&V’ brand, als onder de noemer van Esso, Shell, Total, Q8, ENORA (CNG) en Breakpoint. Een andere belangrijke pijler binnen de groep is het multi brand CAPS Fuel Card met een online platform waarmee klanten hun wagenpark gemakkelijk beheren en de administratie van accijns- en taks aanvragen kunnen beperken. Dankzij de samenwerking met partnernetwerken biedt G&V haar klanten een netwerk van meer dan 2.000 tankstations in de Benelux en Frankrijk aan.

g-v.be / caps.be

fotograaf MS Studio