Ga terug

20 december 2018

Food tech brainport: innoveer mee!

Brainport Eindhoven geldt als kennishub van Nederland en als één van de slimste regio’s ter wereld. Een onderdeel hiervan is Food Tech Brainport in Helmond, waarmee ook Food Tech internationaal op de kaart gezet wordt. Food Tech Brainport in Helmond is een organisatie waarbij overheid, onderwijsinstellingen en bedrijven samenwerken om te kijken hoe je met nieuwe technologieën tot circulaire en gezonde voeding kunt komen. Anke van den Heuvel, projectmanager Food Tech, vertelt: “We geloven dat technologie daar een belangrijk aandeel in kan hebben. Rond 2050 is de wereldbevolking flink gegroeid. We hebben dan 70% meer voedsel en ruim 40% meer energie nodig. Als we op deze manier voedsel blijven produceren, hebben we 2,5 aardbol nodig. Er moet dus iets veranderen. Food Tech Brainport biedt kansen omdat het bijdraagt aan dit probleem, dat op dit moment wereldwijd speelt, maar ook economische kansen biedt voor bedrijven.” Bij Food Tech Brainport kun je als start-up, MKB’er of multinational laagdrempelig ontdekken of het idee waar je mee speelt levensvatbaar is. Van pilot tot productie, het wordt zorgvuldig getest.               Op dit moment komen er wekelijks twee tot drie bedrijven langs met een nieuw idee. De vraagstukken en technologieën variëren enorm, daarom wordt bij Food Tech Brainport ingezet op milde scheidings- en conserveringstechnologieën. Anke: “Heel veel vraagstukken hebben te maken met plantaardige reststromen. Bedrijven die bijvoorbeeld meer natuurlijke grondstoffen willen, om het product zo natuurlijk mogelijk te houden. Daarin werken we samen met een aantal bedrijven in een kenniscluster, zoals Van Rijsingen Ingredients. Maar je hebt ook samenwerkingsprojecten waarbij je met ondernemers samenwerkt aan bijvoorbeeld nieuwe scheidingstechnologieën, zoals bij Bodec.” Internationale kennishub met  Helmonds aks centrum Voedselveiligheid wordt daarnaast steeds belangrijker, het langer houdbaar maken van producten en het bevorderen van de gezondheid. Anke: “Daar houden wij ons ook mee bezig. Meer en betere voeding die langer houdbaar is. We hebben een groot netwerk, bestaande uit kennisinstellingen, technologie en food bedrijven, maar toegang tot mogelijk kapitaal om te investeren in technologieën. En dit alles zowel nationaal als internationaal. We werken bijvoorbeeld samen met Bio-enterprise in Canada, met Technoforce uit India en FoodBowl in Nieuw-Zeeland, want we zijn natuurlijk niet de enige op deze aardbol met deze vraagstukken. We opereren daarom internationaal als kenniscentrum met nieuwe technologieën.” Food Tech Brainport ondersteunt met name MKB en MKB+ ondernemers en werkt daarbij samen met food processing bedrijven en techbedrijven. Anke: “Die hebben de technologieën. De technologie is heel duur, die ga je als MKB’er niet zomaar aanschaffen. De technologie moet passen bij je product en je wilt de technologie eerst testen. Techbedrijven bieden daarom hun faciliteiten aan, zodat andere bedrijven gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën. Die faciliteiten staan allemaal in ons centrum. ” Het centrum ‘Food Tech Park’ is gevestigd in Helmond, en dat is niet voor niets. Anke: “We zitten in de Brainport regio en in Helmond en omliggende regio zijn heel veel food processing bedrijven aanwezig. Het is heel logisch dat wij daar gesitueerd zijn, er is al ontzettend veel kennis in de regio aanwezig.” Bedrijven, overheid en onderwijs Helmondse ondernemers hebben in 2011 het initiatief genomen voor Food Tech Brainport. Dat idee is ontstaan vanuit Food Connection Point, een Helmondse netwerkorganisatie waarbij de samenwerking tussen foodondernemers, de overheid en het onderwijs centraal staat. Anke: “Zij wilden gezamenlijk innovaties oppakken, om gezamenlijk het duurzaamheid vraagstuk op te pakken binnen de voedselverwerking. En samen lukt dat beter dan alleen. Tijdens de eerste fase in 2013 is de eerste fase van Food Tech Park opgeleverd. Volgend jaar gaan we aan het tweede deel beginnen, we gaan aardig uitbreiden. ” Food Tech Brainport werkt dus ook nauw samen met overheid en onderwijsinstellingen. Anke: “Het is echt een samenwerking met de provincie Noord Brabant en met de gemeente. Food is één van de economische speerpunten waar de gemeente Helmond op inspeelt, samen met automotive en de slimme maakindustrie. Zij vinden food dermate belangrijk dat er extra in geïnvesteerd wordt. Daarnaast werken we veel met studenten, die bijvoorbeeld bedrijfsopdrachten uitvoeren, en zijn we samen met het hbo een compleet onderwijsprogramma aan het opzetten. We werken in projecten samen met de Fontys, HAS, maar ook met Wageningen University & Research en de Technische Universiteit in Eindhoven.” Economische kansen Uiteindelijk kunnen we de ideeën waaraan gewerkt wordt, dus in de markt terugvinden. Anke: “Denk bijvoorbeeld aan de guacamole dips en salsa’s. Veelal bevatten deze toevoegingen om ze langer houdbaar te houden of mooi vak kleur te houden. Pascal Processing, één van de bedrijven die je bij Food Tech Brainport vindt, heeft het door middel van de pascalisatietechnologie mogelijk gemaakt dat verse guacamole wel 4-6 weken houdbaar is, zonder toevoegingen, verkleuring of smaakverlies. Deze verse guacamole, vind je tegenwoordig in de koelvakken van diverse supermarkten. Er hoeft veel minder weggegooid te worden. Dat is voor zowel consument, producent als supermarkt aantrekkelijk en biedt economisch veel meer kansen.”

Gerelateerd