Partner

25 oktober 2023

Tech, Ict & Smart

Fontys ICT opent volledig uitgerust videolab 'Pixel Playground'

ICT raakt alle aspecten van ons leven en de laatste jaren zien we een opmars van virtuele werelden en immersieve technologie. Om studenten de ruimte te bieden deze te verkennen en nieuwe toepassingen te ontwikkelen opent Fontys ICT haar state-of-the-art videolab ‘Pixel Playground’, een volledig uitgeruste ruimte voor virtuele producties, XR-toepassingen en meer. Een unicum in het Nederlands hoger ICT-onderwijs, met als pronkstuk een volledig operationele LED-videowand van meer dan 9 meter breed.

Potentie benutten
Jan Salge en Aljoscha Reuther zijn de initiatiefnemers achter deze nieuwe inrichting. Al eerder was de ruimte ingericht voor video en fotografie, maar na de opening van het R10 gebouw, moest vanwege de pandemie alles op slot. De doorontwikkeling van de ruimte kwam daarmee stil te liggen. Onbenut potentieel, dacht Salge, die juist in ICT en de media/entertainmentkant veel kansen ziet: "Wij hebben zelf een achtergrond in videoproducties en zijn docent binnen het profiel ICT & Media. Wat je in dat domein ziet is hoe ICT een steeds belangrijkere rol speelt in entertainment, maar ook hoe VR en het metaverse een enorme vlucht genomen hebben. Daar moet je op in kunnen spelen, en ook je studenten in faciliteren."

Virtuele productie
De uitdaging met het inrichten van het videolab is dan ook toekomstbestendige technologie zoeken, met een instapniveau wat past bij de beoogde onderwijsrol. Salge werkte daar een plan voor uit: “Wat we willen is een ruimte, waarmee we daadwerkelijk producties kunnen draaien van een hoog niveau. Maar gelijktijdig, moeten studenten ermee kunnen spelen en zelf leren ervaren wat die technologie allemaal kan. Met de huidige keuzes kunnen we studenten veel bieden.” De LED-wand is daarin het pronkstuk. Hiermee kan een videoproductie gedraaid worden, waarbij een virtuele achtergrond gerealiseerd wordt bij een scene. Daarbij moet je niet zozeer denken aan de autoachtervolgingen uit oude zwart-wit films, maar meer aan een serie als The Mandalorian, zegt Salge: “Wat dat betekent, is dat je de camera’s kan linken aan de wand, waardoor beweging ook de achtergrond doet bewegen. Zo kan je levensechte producties draaien op één locatie. Wat we niet hebben is de LED-schermen op het plafond, maar je kan hier in principe bioscoop-kwaliteit producties draaien.”

Pixel Playground
Met deze virtuele wand kunnen studenten dus allerlei kanten op. Het is een testruimte voor XR-applicaties, maar kan ook helpen om deze te ontwikkelen. De wand zelf bestaat uit een enorme hoeveelheid kwetsbare pixels. De installatie was daarom ook een ingewikkeld proces van meerdere dagen voor de leverancier, vertelt Salge: “De panelen op de wand moesten één voor één geïnstalleerd worden. Dat is heel secuur werk en al snel ontdekten we hoe kwetsbaar al die pixels zijn. We hebben veel apparatuur, die je kan omschrijven als laagdrempelig. Het is relatief eenvoudig om ermee aan de slag te gaan, maar het blijft specialistisch en kwetsbaar.” Dat bleek ook tijdens de installatie, die samen met studenten van de Fontys ICT Media Crew werd vastgelegd, waar de eerste pixel sneuvelde. Daarmee ontstond wel meteen he idee voor een naam: Pixel Playground. Een naam die past bij het doel van de ruimte: “Uiteindelijk heb je materiaal met allerlei mogelijkheden, maar die wil je niet achter slot en grendel houden. We willen deze ruimte geschikt maken om te spelen en experimenteren met videotechnieken. Uiteindelijk is het de creativiteit van gebruikers die hier het maximale uit gaat halen.”

Match met de onderwijsvisie
Het videolab, oftewel Pixel Playground sluit naadloos aan op de onderwijsvisie van Fontys ICT. Studenten worden aangemoedigd om zich, op basis van hun eigen talent, in een betekenisvolle en praktijkgerichte omgeving te ontwikkelen en daarbinnen te innoveren, vertelt directeur Frens Vonken: “Onze rol als instituut is de ICT-werkpraktijk van de toekomst vorm te geven. Dat doen we door creatieve en onderzoekende professionals op leiden. Een innovatieve omgeving als deze is essentieel om studenten daarin de ruimte te geven.” Daarom wordt de integratie van de ruimte in het onderwijs, maar ook de ontwikkeling, samen met studenten aangepakt. De eerste stappen zijn gezet, en we kijken uit naar wat dit gaat opleveren in de toekomst.