Partner

21 oktober 2021

Innovatie & DuurzaamheidVastgoed

FOCUS OP KWALITEIT: SAMENWERKING VEREIST EEN KLANTGERICHTE, LEERGIERIGE HOUDING

Het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep ontwerpt en bouwt duurzame bedrijfshuisvesting. Vanaf de eerste schets tot en met de sleutelklare oplevering en nazorg. “Hiermee nemen we opdrachtgevers het hele proces uit handen”, vertelt Algemeen Directeur Maarten Bakker.

“Wat ons uniek maakt: afhankelijk van de klantwens kiezen we het materiaal dat optimaal past bij diens behoefte: beton, staal, hout of een combinatie daarvan. Houtbouw zit in de lift, ingegeven door de wens om de milieu-footprint van gebouwen zo klein mogelijk te houden. Hout is een mooi product, want het slaat CO2 op. Het is prettig materiaal om mee te bouwen, maar ook om in te werken. Ook van onze klanten krijgen we terug dat de toepassing van hout voor een warme uitstraling zorgt en ruimtelijker voelt.”

“We zijn sterk in het ontzorgen van de klant bij zijn logistieke behoeftes. Onze dienstverlening is totaal: van initiatief tot oplevering en meerjarig onderhoudscontract. Wij willen en kunnen toegevoegde waarde bieden. Kant-en-klare bestekken voor de laagste prijs uitvoeren is niet ons ding. Met eigen architecten, constructeurs en engineers zijn we veel meer dan een uitvoerder. Denken we al vanaf de eerste schets mee over de beste oplossing. Onze klanten waarderen dat, want ze komen vaak terug. En we kunnen zelfs helpen bij het zoeken naar een geschikte locatie. Hiervoor lanceren we in oktober Grondmaps.”

“Pas als je je verdiept in de klant, kun je zijn vraag goed beantwoorden. Eigenlijk moeten wij als bouwer meer weten van het klantproces dan de klant zelf. Niet dat we een logistiek manager gaan vertellen hoe hij zijn werk moet gaan doen. Nee, het gaat erom wat de impact van zijn vraag is op het gebouw. Dat moeten we hem tot in detail kunnen vertellen. En dan vervolgens samen keuzes daarin maken.”

“Die samenwerking vereist een klantgerichte, leergierige houding. Veel bouwers zijn gewend vanuit de techniek te denken; dat maakt je een beetje blind voor klantsignalen. Natuurlijk beheersen wij die technische kant; ook wij hebben eigen montageploegen. Als dat niet goed gebeurt, zou dat nogal opvallen! Maar daarvóór is de aansluiting op de klantwens geborgd.”

“We zien een groei in hybride bouw. Combinaties van staal/beton en beton/hout bijvoorbeeld. Door onze expertise van de verschillende materialen te combineren, kunnen we altijd de juiste oplossing voor de klant bedenken én realiseren. Zo hebben we net HoutWerk op Campus Werkspoor opgeleverd in Utrecht, een kantoorgebouw van 3.100 m2 met houten hoofddraagconstructie, vloeren en gevels. Een van de eerste panden die vrijwel geheel in hout is opgetrokken. Het resultaat is een inspirerende werkomgeving. Een soort ‘clubhuis’, waar het plezierig werken en vergaderen is. Dat is tegenwoordig een factor om medewerkers te binden. De opdrachtgever is dan ook zeer enthousiast.” “Goed om te weten: wij zijn koploper in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die volgend jaar in werking treedt. Doel van deze wet is dat bouwers een externe kwaliteitsborger inhuren om het geleverde product te toetsen aan de uitgangspunten en bouwvergunning. Vroeger deed de overheid dit, nu is het aan de sector zelf. Vooruitlopend op deze wet hebben wij al in 2016 ons eerste project volgens de Wkb gerealiseerd en sindsdien zijn er al meer dan 25 projecten gevolgd. We voldoen dus al aan de wet voordat deze is ingevoerd. Dat zegt genoeg over onze focus op kwaliteit!