Flexibel werken in de zorg blijft mogelijk: 10 zorgorganisaties komen met zzp-alternatief

Afbeelding

De wet- en regelgeving voor zzp‘ers, die vanaf 1 januari 2025 gehandhaafd wordt, zorgt voor een complex vraagstuk in de zorgsector. Door de strikte regels en handhaving op schijnzelfstandigheid kunnen honderden zorgverleners niet meer als zzp’er bij zorgorganisaties blijven werken. Als antwoord hierop lanceren tien ouderenzorgorganisaties in Midden- en West-Brabant een innovatieve oplossing om deze zorgverleners te behouden.

Om de waardevolle bijdrage van zzp'ers aan onze zorg te behouden, is een innovatieve aanpak noodzakelijk. Tien VVT-organisaties: Avoord, Surplus, Kloek, Mijzo, St. Franciscus, Thebe, de Wever, ZGEM, Groenhuysen en tanteLouise hebben de handen ineengeslagen om hun werkgeverschap te moderniseren en zzp'ers meer zekerheid te bieden zonder hun vrijheid te verliezen. Zij introduceren de FL!NC-overeenkomst, waarbij zorgverleners toegang krijgen tot het regionaal loket B!NC, waar zij zelf bepalen wanneer en bij welke deelnemende organisatie zij werken, maar nu met de zekerheid van een arbeidsovereenkomst. Hierdoor zijn zaken als pensioen en verzekeringen automatisch geregeld. 

Regionaal loket en overeenkomst

Femke Aarts, voorzitter bij B!NC en bestuurder bij deelnemende organisatie Surplus legt uit: “Zzp'ers willen meer vrijheid en flexibiliteit. Dit initiatief biedt hen die ruimte, maar zonder de nadelen van schijnzelfstandigheid. Door het werkgeverschap te moderniseren kunnen we zorgprofessionals behouden en jong talent aantrekken. Door onze krachten te bundelen en te investeren in innovatieve oplossingen zoals het regionaal loket B!NC en de FL!NC-overeenkomst, zetten we een belangrijke stap richting een toekomstbestendige zorgsector. Dit initiatief waarborgt de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg en vergroot ook de aantrekkingskracht van de zorgsector, wat essentieel is om goede zorgprofessionals te behouden en aan te trekken.”

Binden van zorgprofessionals

De lancering van B!NC in 2025 zet een nieuwe standaard voor modern werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid in de zorgsector. Aarts voegt toe: “Onze vaste medewerkers krijgen de eerste keuze voor openstaande diensten, daarna worden deze via B!NC aangeboden. Zorgprofessionals die aangesloten zijn bij B!NC staan vervolgens vooraan in de rij voor werk.”

Werken in de regio

Met de FL!NC-overeenkomst behouden zorgverleners de regie over waar en wanneer zij werken, terwijl ze profiteren van voordelen zoals toegang tot opleidingen, pensioenopbouw en uitbetaling bij ziekte. Door samen te werken en te investeren in deze innovatieve oplossingen, zetten de tien zorgorganisaties een belangrijke stap naar een toekomstbestendige zorgsector.

Samenwerking voor een sterke zorgsector

Avoord, Surplus, Kloek, Mijzo, St. Franciscus, Thebe, de Wever, ZGEM, Groenhuysen en tanteLouise zijn trots om koplopers te zijn in deze vernieuwing. Zij zien B!NC als dé oplossing voor het behoud van externe flexwerkers, met zowel flexibiliteit als zekerheid. Door het bundelen van krachten en door te investeren in innovatieve oplossingen, zoals het regionaal loket en de FL!NC-overeenkomst zetten de 10 zorgorganisaties een belangrijke stap naar een toekomstbestendige zorgsector. “Door alle zorgprofessionals te omarmen en te ondersteunen, waarborgen we niet alleen de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg, maar vergroten we ook de aantrekkingskracht van de zorgsector. En dat is precies de stap vooruit, die nu nodig is voor de toekomst”, sluit Aarts af.