Ga terug

25 juni 2021

Innovatie & Duurzaamheid

EU voert achterhoedegevecht bij vergroening

In het Europese landbouwbeleid staan zeer sterke gevestigde belangen op het spel staan en die hard verdedigd worden. Ik vergelijk het met de autolobby. Die heeft verduurzaming ook heel lang kunnen traineren, maar het heeft de Tesla’s van deze wereld niet tegengehouden, omdat de onderstroom naar verduurzaming er wel al was.

Op eigen kracht

Nederland is een sterke, open, innovatieve en bovenal competitieve economie, zeker ook op agrifood, dus wij kunnen en moeten vooral op eigen kracht blijven innoveren en ontwikkelen. Wat mij betreft is de subsidiediscussie vanuit NL perspectief een achterhoedegevecht.

Instandhouding

Ondanks dat een aanzienlijk deel van de EU begroting blijft weglekken naar instandhouding van een niet duurzame landbouw, blijven er genoeg middelen en mogelijkheden over om innovatie te ondersteunen, zoals Horizon Europe, Interreg, maar ook onze nationale en provinciale innovatiemiddelen.

Durf

Ook is er steeds meer privaat geld op zoek naar impactvolle investeringskansen die ons voedselsysteem verduurzamen. Denk aan precisielandbouw en eiwittransitie. Bovendien gaat innovatie niet alleen over geld, maar vooral ook over gedurfd ondernemerschap. Daar zet Brabant en de BOM vol op in.

Volg onze showcase pagina als je wilt weten wat de BOM doet op het gebied van Duurzame Voedselsystemen.

Bron: https://www.bom.nl/over-bom/actueel/eu-voert-achterhoedegevecht-bij-vergroening