30 september 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Energiemaatjes helpen het energieverbruik te verlagen

De energieprijzen reizen de pan uit. Voor steeds meer huishoudens wordt het moeilijk of zelfs onmogelijk om de energierekening te betalen. Zij krijgen te maken met ‘energiearmoede’. Het kabinet heeft inmiddels diverse maatregelen aangekondigd om mensen hierbij te helpen. De gemeente Waalwijk start daarnaast met het project Energiemaatje. Energiemaatjes zijn vrijwilligers die bij mensen thuis op bezoek gaan met handige tips én voor het installeren van kleine besparende maatregelen, om het energieverbruik te verminderen. Ook komen er waardebonnen beschikbaar voor de 1.200 huishoudens met de grootste problemen.

Waardebon voor zuinig witgoed en kleine maatregelen
De 1.200 huishoudens die in aanmerking komen worden per brief geïnformeerd. Zij ontvangen twee waardebonnen die ingeleverd kunnen worden bij een speciale webwinkel. De eerste waardebon heeft een waarde van 150 euro en daarmee kunnen materialen worden aangeschaft om kleine energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan ledlampen, tochtstrips of radiatorfolie. De tweede waardebon heeft een waarde van 550 euro, daarmee kan een oude energieslurpende koelkast, vriezer of wasmachine worden vervangen door een zuiniger apparaat. Inwoners met de minst geïsoleerde woningen en die bekend zijn bij sociale instanties komen als eerste aan de beurt. In oktober ontvangen eerst de inwoners die in aanmerking komen uit de wijk Baardwijk hun brief. De regeling geldt voor huurders en voor mensen met koopwoningen.

Eerste vijf energiemaatjes van start
Wist je dat je met kleine energiebesparende maatregelen tot wel 30% energie kunt besparen? De juiste installatie is daarbij belangrijk. Mensen die hierbij wel wat hulp kunnen gebruiken kunnen vanaf oktober ook terecht bij een energiemaatje. De eerste vijf vrijwilligers zijn inmiddels aan de slag gegaan, onder begeleiding van ContourdeTwern. Daar worden de energiemaatjes zorgvuldig opgeleid, zodat ze op de hoogte zijn van handige bespaartips en ze goed kunnen helpen met het aanbrengen van bijvoorbeeld de tochtstrips. Woningcorporatie Casade kan daarnaast de cv-ketels zuiniger instellen voor huurwoningen. Heb je interesse om een energiemaatje in te schakelen of wil je misschien zelf wel energiemaatje worden? Kijk dan op waalwijk/energiemaatje

Val je net buiten de boot?
De waardebonnen en energiemaatjes zijn er in eerste instantie voor de mensen die de grootste problemen ervaren met de energierekening. Andere inwoners kunnen terecht op regionaalenergieloket/waalwijk. Daar vind je informatie over energie besparen, een stappenplan voor het verduurzamen van je woning en financieringsmogelijkheden.