7 november 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Elektrisch naar Kaapstad en terug

Staatssecretaris Vivanne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “Dwars door Europa en Afrika met een elektrische auto. Het kan! Het opladen lukt in Europa gewoon aan de paal, en in Afrika met behulp van eigen zonnepanelen. Regeren is vooruitzien, en dat blijkt eens te meer niet alleen bij ons in Den Haag te gelden. Ik vind het een mooi initiatief, dat laat zien wat er allemaal mogelijk is. Ik ga ze zeker volgen, en wens ze voor nu een heel goede reis!”

Als eerste ter wereld
Het koppel Maarten van Pel en Renske Cox gaan van Nederland naar Zuid-Afrika en terug rijden, een reis van meer dan 40.000km. Dat doen ze met een reguliere elektrische auto, een Skoda Enyaq iV, die ze onderweg opladen met flexibele lichtgewicht zonnepanelen. Ze slapen in een daktent, filteren hun eigen drinkwater en koken op een inductie kookplaat. Zo zijn ze compleet zelfvoorzienend. Onderweg bezoeken ze onderscheidende initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid. Renske Cox “Ons doel? Inspireren in hoe leuk én haalbaar het kan zijn om je leven te verduurzamen.” Op 4 november vertrekken ze voor een reis die naar verwachting een jaar zal duren.

Een inspiratie voor ieders vakantie-keuzes
Op 4 november vertrekken Maarten en Renske vanuit Haelen in Limburg. In Europa reizen zij met de laadpas van Greenchoice, helemaal tot in Marokko. Maarten van Pel: “Dit doen wij bewust om te laten zien hoe men met een niet aerodynamische elektrische auto comfortabel en snel deze afstand af kan leggen.”