Partner

10 maart 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Eindhovense evenementen worden duurzamer en socialer

Op donderdag 9 maart ondertekenen 11 Eindhovense evenementenorganisatoren en gemeente Eindhoven de ‘Green Deal Evenementen’. In deze overeenkomst spreken zij af dat ze ieder hun eigen verantwoordelijkheid nemen om de impact van evenementen op het milieu te verkleinen. Ook zorgen ze ervoor dat evenementen meer inclusief worden, zodat iedereen zich welkom voelt.

“Evenementen zijn belangrijk voor een stad, ze zorgen voor levendigheid en brengen bewoners en bezoekers samen. We willen evenementen in Eindhoven graag duurzaam organiseren. En dat ze uitnodigend zijn voor iedereen”, zegt wethouder Monique Esselbrugge (evenementen). “We zijn dan ook heel blij dat deze 11 evenementenorganisatoren die verantwoordelijkheid ook voelen én nemen. De evenementensector heeft veel mogelijkheden om zelf haar impact op het milieu te verkleinen. En een evenement is de perfecte plek om bezoekers, crew en artiesten op een positieve manier kennis te laten maken met dit onderwerp.”


Thema's
De Green Deal Evenementen focust zich op de thema’s energie, materiaal en plastic, eten en drinken, mobiliteit, en diversiteit en inclusie. Denk aan het gebruik van duurzame energiebronnen, het verkleinen van de (plastic) afvalberg en meer vegetarisch, biologisch en lokaal eten en drinken op het menu. Ook klimaatneutrale reismogelijkheden krijgen aandacht, net als het weerspiegelen van de rijkdom aan verschillende mensen in onze regio zowel in organisatie, artiesten als publiek.

11 koplopers
Er zijn 11 koplopers in de evenementensector die het convenant ondertekenen, zowel grote als kleinere partijen. Binnen een half jaar na ondertekening moeten zij een plan van aanpak opstellen. En binnen twee jaar moeten de doelstellingen uit het convenant behaald zijn. Ook gaan zij hun kennis delen met andere evenementenorganisatoren.

Martijn Paulen van Dutch Design Foundation / Dutch Design Week: “DDW heeft duurzaamheid al jaren hoog op de agenda staan, maar er is nog genoeg te verbeteren en te leren. Door met deze kopgroep samen te werken wordt er enorm veel kennis en ervaring gedeeld op veel verschillende thema’s. Het is belangrijk om met de gemeente en de organisatoren ambities op te stellen en er samen aan te werken. Zo bereik je veel meer!”

De Green Deal komt voort uit de Evenementenvisie die gemeente Eindhoven in oktober 2021 opstelde. In de uitvoering van de deal heeft de gemeente een faciliterende rol. Ook past ze, waar nodig, het vergunningenbeleid voor evenementen aan. Dit betekent dat alle organisatoren die een evenement willen houden in de stad aan gelijke voorwaarden moeten voldoen.

Deelnemende evenementenorganisatoren
Dutch Design Week, Glow Eindhoven, Klokgebouw Cultuurhallen, Liberation 040, Minority Events, Muziekgebouw Eindhoven, Stichting Federatie Eindhovens Carnaval, Stichting Koningsdag Eindhoven, Park Hilaria, Wasven, Yzzo.

Het convenant is samen met deze organisatoren vormgegeven onder leiding van Green Events, het kennisplatform voor een duurzame en sociale evenementenindustrie.