23 maart 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Eindhovens bedrijf Deity lanceert als eerste Push Notificaties op iOS voor PWA

Deity, een Eindhovens tech bedrijf dat internationaal opereert in de wereld van PWA, headless en Composable Commerce, heeft als eerste bedrijf ooit Push Notificatie functionaliteit gelanceerd op iOS voor PWA. In het najaar van 2021 konden ze al met trots zeggen dat ze hun eigen Deity PWA in de iOS App Store hebben geïntroduceerd, en nu, een paar maanden later, verleggen ze hun grens weer door Push Notificaties voor de Deity native PWA te lanceren op iOS.

PWA is een alledaags onderwerp aan het worden in ecommerce en de voordelen zijn duidelijker dan ooit tevoren. Zeker nu het mogelijk is om je PWA als native app naar alle app stores te brengen zien we de marktpenetratie van progressive web apps enorm groeien. Medeoprichter Jamie Maria Schouren zegt: ‘’PWA's die mainstream worden is geweldig nieuws voor online retailers, het verbetert de gebruikerservaring enorm zonder dat er extra complexiteit aan toegevoegd wordt. Nu kunnen we onze klanten nog meer voordelen bieden door opnieuw te laten zien dat hetgeen wat onmogelijk leek, toch mogelijk is; we zijn het eerste bedrijf dat volledige Push Notificatie functionaliteit op iOS voor onze eigen PWA Storefront heeft gelanceerd.’’

Waarom is dit groot nieuws?

Tot vandaag was het onmogelijk om PWA-functies zoals web push notificaties werkend te krijgen op iOS. Het is algemeen bekend dat Apple geen grote fan is van progressive web apps, omdat dit het einde zou kunnen betekenen van een tijdperk waarin native apps een van de belangrijkste bronnen van inkomsten waren voor online retailers. Jamie vervolgt: ‘’Met de lancering van onze PWA in de iOS App Store vorig jaar hebben we al barrières doorbroken. We geven ecommerce bedrijven de mogelijkheid om één applicatie te bouwen en te onderhouden, een PWA, die al je gebruikers kan bedienen op alle apparaten en browsers. Deze is niet alleen toegankelijk vanaf het web, maar ook in alle relevante app stores zoals de Google Play Store, Microsoft App Store, en de Apple App Store. Nu zijn we nog een stap verder gegaan door native Push Notificatie functionaliteit voor PWA op iOS te lanceren. Push Notificaties verbeteren de gebruikerservaring en de effectiviteit van applicaties enorm. Dus als je in de ecommerce zit en geen native app hebt of kunt veroorloven, kan je toch het deel van je klanten bereiken dat iOS gebruikt. Goed nieuws voor alle ambitieuze ecommerce bedrijven! 

PWA wordt langzaam onderdeel van de IOS wereld

Vanaf het moment dat Deity hun PWA Storefront Toolkit heeft gelanceerd in 2018 hebben ze één doel voor ogen: PWA onderdeel maken van de iOS wereld en vice versa. Dit doen ze door constant met nieuwe mogelijkheden te komen, ook al lijken bepaalde ontwikkelingen misschien onmogelijk. Eerst door hun eigen PWA naar de Apple App Store te brengen, en nu door Push Notificatie functionaliteit op iOS te lanceren voor PWA, die ze al gebruiken voor hun eigen progressive web app.

Eerste tekenen van Apple's implementatie van extra functionaliteiten

De eerste onderzoeken naar de 15.4 iOS beta release wijzen erop dat er mogelijk grotere veranderingen op komst zijn. Zonder dat Apple een officiële aankondiging heeft gedaan, zijn er tekenen dat ze de basis hebben gelegd voor extra functionaliteiten zoals Push Notificaties. Voor de techneuten onder ons, het lijkt erop dat Apple een "Push API" knop heeft toegevoegd in de Experimental settings pagina voor Safari. Als Apple besluit om deze functionaliteiten vrij te geven, zou dit een enorme stap zijn in de adoptie van PWA.