3 juni 2022

Nieuws

Eindhoven wint Erfgoedprijs 2022

Gemeente Eindhoven is de winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2022. Het thema is Erfgoed & Kunst. De erfgoedprijs is een bedrag van 25.000 euro voor de gemeente die het best met zijn erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt.

Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met deze prijs goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. “Heel mooi dat een innovatieve technologische stad deze erfgoedprijs wint. We hebben die kwaliteiten benut op oud en nieuw, kunst en erfgoed met elkaar te verbinden. En dat is gezien”, aldus erfgoed-wethouder Rik Thijs. “We maken erfgoed toegankelijk en zichtbaar in de openbare ruimte en via nieuwe media.”

De inzending van Eindhoven gaat duidelijk over Erfgoed & Kunst, en hoe ze elkaar inspireren. Zeer recente en nog in ontwikkeling zijn de projecten: Parels van Eindhoven (www.parels040.nl), nieuw design voor putdeksels in de binnenstad, 100 jaar Eindhoven (www.eindhoven1920-2020.nl), de Portal (een fysieke poort) in hartje binnenstad waarmee je een 3D blik krijgt in het verleden. Ook de digitale openstelling van gegevens en vondsten naast de fysieke beleving hiervan in het Erfgoedhuis en prehistorisch dorp (https://prehistorischdorp.nl) is belangrijk.

Aan de basis ligt de samenwerking tussen vele partners, waaronder Cultuur Eindhoven https://www.cultuureindhoven.nl, gemeente Eindhoven, Eindhovense Designers, Eindhoven in Beeld, Henri van Abbe Stichting, Stichting Wederopbouw en AVKP. Samen vertellen we het verhaal van de stad aan de huidige én toekomstige generaties.