22 december 2023
Eindejaarsbonus? Een op de drie ontvangers geeft geld gelijk weer uit
Aan het einde van het jaar een mooi extraatje in de vorm van een kerstbonus of een dertiende maand? 44% van de Nederlanders verwacht een extra bedrag van hun werkgever te krijgen dit jaar. Dit komt naar voren uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van MeDirect. Een op de drie bonus-ontvangers kiest ervoor om het geld meteen uit te geven.
In het onderzoek naar het spaar- en uitgavenpatroon van Nederlanders werd onder andere de eindejaarsbonus onder de loep genomen. Wat gaan Nederlanders doen met dit (mogelijke) extraatje? De meerderheid van de ontvangers (53%) geeft aan het bedrag rechtstreeks op de spaarrekening te zetten en niet gebruiken voor een extra groot kerstcadeau. 30% van de ontvangers kiest ervoor om het geld meteen uit te geven, waarvan de meerderheid (19%) dit besteedt aan een noodzakelijke aankoop. Ruim 1 op de 10 gaat het geld beleggen.
Sparen of spenden
Vinden Nederlanders zichzelf over het algemeen spaarders of neigen ze meer naar uitgeven? Het onderzoek toont aan dat de grootste groep (59%) vooral balanceert tussen sparen en uitgeven. Ongeveer 34% van de respondenten typeert zichzelf meer als spaarder, terwijl slechts 7% zichzelf vooral beschouwt als een persoon die graag uitgeeft.
Gevraagd naar het spaargedrag geeft 13% van de Nederlanders aan een fanatieke spaarder te zijn. Echter typeert de grootste groep (70%) hun spaargedrag als regelmatig, met als kanttekening dat er ook zeker graag geld uitgegeven wordt. 65-plussers zijn hierbinnen de grootste leeftijdsgroep. Voor 10% van de Nederlanders lukt het op dit moment niet om te sparen en slechts 1% vindt sparen absoluut niet nodig en doet dat dan ook niet.
Verschil tussen jong en oud
Een financiële buffer of liever genieten van het moment en geld uitgeven aan dingen waar je blij van wordt? 25% van de Nederlanders zegt prioriteit te geven aan in het nu leven. Deze groep geeft graag geld uit aan leuke dingen en verkiest dat boven sparen. Jongeren doen dit meer dan ouderen. 36% van de leeftijdsgroep tussen de 18 en 34 jaar geeft dit aan, in tegenstelling tot slechts 15% van de 65-plussers. Toch gaat het grootste deel van Nederland voor een wat meer evenwichtig bestaan: 59% van alle respondenten vindt een balans tussen financiële zekerheid en directe voldoening van uitgeven aan leuke dingen het belangrijkst.
Meer informatie over het onderzoek vind je hier.