“Er kwam afgelopen december een dame bij ons in de winkel in hartje ’s Hertogenbosch die vroeg of ze een worstenbroodje mocht proeven. Want ze wilde kijken of ze ons broodje met kerst op tafel wilde zette. Ik dacht dat ze een grapje maakte en uit was op een gratis snack. Maar ik voldeed met veel plezier aan haar verzoek. Dacht haar eerlijk gezegd niet terug te zien. Maar wat schetste mijn verbazing? Een week later kwam ze terug, feliciteerde me dat we het waren geworden en plaatste een bestelling van 300 worstenbroodjes voor de hele familie. En het was toen, dat ik weer besefte wat een worstenbroodje voor een Brabander betekent.”
Remco Beekman, oprichter van Keilekker, Brabantsche Worstenbroodjes, vertelt de anekdote met heel veel plezier. Niet inde laatste plaats omdat hij zich als geboren Amsterdammer nog altijd verbaast over wat het ambachtelijk streekproduct losmaakt bij mensen. Tegelijkertijd is het juist deze impact die hem een aantal jaren geleden deed besluiten om zelf worstenbroodjes te gaan bakken. “Ik had op dat moment net de deuren van mijn zaak moeten sluiten en wist even niet zo goed wat ik wilde. Maar omdat stilzitten niets voor mij is en ik ook een zakcentje bij wilde verdienen, besloot ik me te gaan storten op het bakken van worstenbrood. Vanuit mijn eigen keuken met als klantenkring de mensen in de buurt. Her recept wat ik gebruikte was heel eenvoudig, ik bakte de broodjes helemaal naar mijn eigen smaak. En tot mijn stomme verbazing bleek ik niet de enige die mijn baksels konden waarderen. Binnen no time had ik een klantenkring en kwam bij mij voor het eerst het besef dat ik er wel eens mijn brood mee kon gaan verdienen. En toen heb ik Keilekker het licht laten zien.”
Marjon Zijlstra Fotografie
Kei snelle groei
Dat was in 2016. Inmiddels een kleine tien jaar later wordt het hele land vanuit 3 professionele bakkerijen voorzien van keilekkere worstenbroodjes. Het vlaggenschip is daarbij onmiskenbaar de ultramoderne bakkerij die een jaar geleden werd geopend op het Bossche bedrijventerrein Treuerenburg. Dagelijks rollen de medewerkers met de hand meer dan 12.000 ambachtelijke worstenbroodjes. Met de toenemende vraag wil Keilekker de productie uitbreiden naar minstens 5 miljoen worstenbroodjes per jaar. Deze worden zowel aan particulieren als aan zakelijke klanten verkocht, verspreid over heel Nederland. “We willen heel Nederland laten genieten van onze producten. Daarom hebben we een landelijk netwerk opgezet van distribiteurs waaronder een aantal bezorgservices. Daarmee dekken we het hele land af en is de verwachting dat we uiteindelijk boven de 10 miljoen worstenbroodjes per jaar uit gaan komen. Want de vraag naar Pietertjes (mini-worstenbroodjes) en de vega-, kip-. Truffel-, surinaams-, asperge-, Italiaans-, kalfs, glutenvrij- en sambal-varianten is groot. Terwijl ook het traditionele broodje onverminderd gretig aftrek vindt. Kortom, we hebben door ons onderscheidende assortiment zeker wat extra’s te bieden en het einde van de groei is wat mij betreft dan ook nog niet in zicht.”
Marjon Zijlstra Fotografie
Een tweede kans
En dus is Remco nog elke dag blij dat jij een tweede kans heeft gekregen om succesvol te ondernemen. Maar hij besefte ook dat meer mensen een tweede kans verdienen. Daarom besloot hij om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven in zijn bedrijf. Remco: “Ik wil met mijn mensen de ervaring delen om te kunnen genieten van werk en plezier te ervaren van het werken met collega’s. Het gevoel te hebben dat je er toe doet en een bijdrage leveren aan een kei mooi product. Daarom bieden we mensen een stage of vaste werkplek en helpen we mensen vervolgens met hun talenten te ontwikkelen. Want elke mens heeft een talent. Alleen moeten ze de kans krijgen om zich te tonen. En die kans willen en kunnen wij ze bieden in de vorm van een keilekker worstenbroodje.”
Keilekker Brabantsche worstenbroodjes
Titaniumlaan 62
5221 CK
‘s-Hertogenbosch
Remco Beekman
remco@keilekker.nlLinkedin