24 februari 2022

Tech, Ict & Smart

Een derde Nederlanders vindt datacenter in woonomgeving geen probleem

69 procent wil graag meer inspraak in besluitvorming over eventuele komst

Maar liefst 37 procent van de Nederlanders vindt het niet erg als er een groot datacenter in hun achtertuin komt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.122 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Toch heeft een aanzienlijk deel van de ondervraagden bedenkingen bij de komst. Mede hierdoor willen zeven op de tien respondenten meer inspraak over de eventuele komst ervan.

Opvallend genoeg hebben bewoners uit de provincies waar veel te doen is om datacenters, namelijk Groningen en Flevoland, samen met Drenthe het minst bezwaar tegen de komst van een megadatacenter. Zo vindt maar liefst 57 procent van de Groningers het niet erg als er een datacenter in hun woonomgeving komt, gevolgd door Drentenaren (vijftig procent) en Flevolanders (44 procent). “Datacenters spelen een fundamentele rol in onze moderne maatschappij en digitale economie”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Steeds meer huishoudens en bedrijven zijn data gedreven en afhankelijk van digitale systemen. Hier is enorme rekenkracht voor nodig en die vind je terug in megadatacenters. De vraag is dus wel waar techbedrijven die moeten plaatsen.”

Bedenkingen
Niet iedereen is volledig overtuigd van de komst van datacenters. Zo is maar liefst 57 procent van de respondenten bang dat hun leefomgeving minder aantrekkelijk wordt en vindt 66 procent dat datacenters niet passen binnen de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen. Ook nu hebben Noord-Nederlanders de minste bezwaren: 53 procent vreest voor een lelijker landschap en 61 procent is van mening dat het stroom-, water- en landverbruik van datacentra niet past binnen de landelijke klimaatdoelstellingen. Braun: “Eind vorig jaar zorgde de komst van het megadatacenter van Meta voor veel maatschappelijke discussie. Zo hadden mensen hun vraagtekens bij het hoge stroomverbruik, de oppervlakte die het centrum zou beslaan en de beperkte werkgelegenheid die het ging opleveren. Ik kan me dus goed voorstellen dat Nederlanders om deze redenen de komst van datacentra niet massaal toejuichen.”

Persoonlijke gevolgen
Kennisgebrek is een mogelijke verklaring waarom Nederlanders niet eenduidig tegen de komst van grote datacenters zijn. Zo weet slechts een derde van de respondenten wat de persoonlijke gevolgen zijn als er een datacenter in hun omgeving komt. Die bewustwording lijkt met de jaren toe te nemen: 28 procent van de respondenten jonger dan dertig jaar is op de hoogte van de persoonlijke consequenties, tegenover veertig procent van de zestigplussers. Een positief persoonlijk gevolg, namelijk werkgelegenheid, lijkt voor sommigen wel interessant: een vijfde van alle ondervraagden wil bij een datacenter werken. Mannen staan hier aanzienlijk meer voor open (dertig procent) dan vrouwen (vijftien procent). Braun: “Het kabinet wil landelijke regie en criteria met betrekking tot de komst van datacenters aanscherpen. Mogelijk dat een landelijk beleid mensen beter doet beseffen wat voor een impact een datacenter in hun omgeving heeft. Het is natuurlijk helemaal mooi als de overheid niet alleen informeert, maar ook met de lokale bevolking in gesprek gaat over het onderwerp.”

 Over VPNdiensten.nl
Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten terecht voor informatie over digitale privacy en internetveiligheid. Daarnaast biedt het portaal tips en tricks over veilig internetten, met een focus op VPN-diensten. Binnen dit thema levert VPNdiensten.nl verdiepende informatie, onafhankelijke tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Voor meer informatie, bezoek de website: https://vpndiensten.nl/