22 juli 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Duurzame stap voor Efteling dankzij Renewi Nog optimaler afval scheiden in het attractiepark

Sinds de heropening van het attractiepark rijdt Renewi de eerste routes speciaal voor het PMD-afval (Plastic, Metaal en Drinkkartons) bij de Efteling. Sinds de Efteling kan ontstaan ​​van deze route is het nu ook mogelijk om deze belangrijke afvalsoort te scheiden. Dat dit nu wel mogelijk is, is een grote stap in de juiste richting van afvalpreventie en hergebruik. “Bij Renewi willen we zoveel mogelijk waarde uit afval halen. Wij streven ernaar om het meest duurzame afval-tot-productbedrijf te zijn en bij te dragen aan een samenleving. Dat pakken we samen op met onze partners, zoals de Efteling. Dat we nu een aparte aparte PMD-afvalstroom inzamelen is een fantastische stap in onze echte PMD”, vertelt Frank Geelen, Manager Product Development, van Renewi. “Met deze oplossing geven we tot 90% van het PMD een nieuw leven. Door PMD-afval te scheiden, intens we het restafval. Wij verwerken PMD tot hoogwaardige grondstoffen en besparen op CO2. De verwerkingsmethode van PMD door Renewi is apart onderscheidend, omdat óók de laagwaardige kunststoffen gerecycled worden.

PMD-bedrijfsafval
Voor huishoudens is het natuurlijk om afval en plastic, metaal en drankkartons te scheiden. Voor (grote) organisaties zoals de Efteling ging dat tot op heden niet zo gemakkelijk. Wyke Smit, Teamleider Bestuurlijke Zaken, legt uit waarom het voor bedrijven niet zo vanzelfsprekend is. “In Nederland wordt het heel moeilijk en erg geleverd om het PMD-afval gescheiden in te leveren. Op initiatief van onze medewerkers uit de horeca zijn we in gesprek gegaan met onze afval-partner Renewi over water tóch mogelijk was. De Efteling wil in 2030 klimaatneutraal zijn, waarbij afvalpreventie belangrijk is. In 2030 willen we helemaal geen restafval meer en in 2025 is dat maximaal 20% van al het afval. Renewi heeft een duurzaamheidsgedachte, dus we vonden elkaar snel in dit initiatief. Echt super!”

Achter de schermen
De focus van het afval scheiden ligt bij de Efteling bij de medewerkers. Achter de schermen, bijvoorbeeld in de keukens, het magazijn en op kantoor, wordt het afval gescheiden. Hier worden ruim 40 verschillende afvalstromen ingezameld. “De ervaringen met afval scheiden door bezoekers leveren helaas nog niet de schone stromen op die nodig zijn voor milieuwinst. Uiteraard houden we die ontwikkelingen nauwlettend in de gaten”, legt Smit uit.