Partner

26 mei 2023

blogInnovatie & DuurzaamheidRetail & Marketing

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder onder beleggers. Het gaat om het investeren in bedrijven die niet alleen financiële resultaten opleveren, maar ook rekening houden met sociale en milieuaspecten. Bij duurzaam beleggen wordt er dus niet alleen gekeken naar de winstgevendheid van een bedrijf, maar ook naar hoe het bedrijf omgaat met mens, dier en milieu.

Een belangrijk aspect van duurzaam beleggen is het vermijden van bedrijven die betrokken zijn bij controversiële zaken zoals wapenhandel, tabak, alcohol en fossiele brandstoffen. In plaats daarvan worden bedrijven gesteund die bijdragen aan een duurzame toekomst, zoals bedrijven die zich richten op schone energie, circulaire economie, biologische landbouw of sociale inclusie.

Het rendement van duurzaam beleggen kan concurreren met traditionele beleggingsstrategieën, hoewel het in sommige gevallen iets lager kan zijn. Maar beleggers die kiezen voor duurzaamheid, hechten vaak meer waarde aan sociale en milieuaspecten dan aan maximale winst.

Er zijn verschillende manieren om duurzaam te beleggen. Zo zijn er duurzame indexfondsen, duurzame aandelenfondsen en duurzame obligatiefondsen. Een duurzaam indexfonds belegt bijvoorbeeld in alle bedrijven die deel uitmaken van een duurzame index, terwijl een duurzaam aandelenfonds zich richt op het investeren in duurzame bedrijven.

Een ander aspect van duurzaam beleggen is het inschatten van de duurzaamheid van een bedrijf. Hiervoor zijn verschillende duurzaamheidsclassificaties beschikbaar, zoals de Dow Jones Sustainability Index en de MSCI World ESG Leaders Index. Deze classificaties kijken naar aspecten zoals milieubeleid, arbeidsomstandigheden en corporate governance.

In het kort is duurzaam beleggen een manier om te investeren in bedrijven die niet alleen winstgevend zijn, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst. Door te kiezen voor duurzaam beleggen, kunnen beleggers bijdragen aan een betere wereld terwijl ze hun financiële doelen behalen.