Partner

6 november 2023

Financieel & Juridisch

Dutch Belgian legal desk

Krachtige samenwerking TRC Advocaten en Belgische Reyns Advocaten

Zo op het eerste gezicht verschillen we als Brabanders niet zo heel veel met onze Vlaamse Zuiderburen. De Brainport Regio ligt op een steenworp afstand van de Belgische grens. We spreken dezelfde taal en ook qua bedrijfsvoering zitten we vaak op dezelfde lijn. Dat zaken doen, in met name Vlaanderen, dan ook voor veel Brabantse en Limburgse bedrijven een aantrekkelijke optie is, snapt Erik Vannisselroy, Partner/Advocaat ondernemings- en arbeidsrecht binnen TRC Advocaten, dan ook zeker. Maar ondernemers die over de grens zaken willen doen in België doen er goed aan om zich vooraf goed te laten informeren. Dit kan onder andere bij de Belgian Legal Desk, een strategische samenwerking tussen het Veldhovense kantoor TRC Advocaten en Reyns Advocaten, een Vlaams kantoor met vestigingen in Melsele en Antwerpen.

Ken je markt
Vannisselroy: “Het leuke is dat Reyns spreekt over The Dutch Legal Desk, waarmee meteen de aard van de samenwerking duidelijk wordt. Wij helpen over en weer elkaars cliënten als zij zaken doen of werken in Nederland en/of België. Want hoewel de verschillen op het eerste oog klein lijken, zijn de rechtssystemen, maar ook de gewoonten en gebruiken zeer verschillend. Wil je dus zonder problemen ondernemen, is het goed om je op voorhand te vergewissen van deze verschillen. En mocht het dan onverhoopt toch fout gaan, dan hebben we met onze collega’s van Reyns de kennis en kunde in huis om een conflict in gezamenlijkheid alsnog het hoofd te bieden.”

De lijnen tussen beide kantoren zijn kort.

Zelfde DNA
“Want de lijnen tussen beide kantoren zijn kort”, benadrukt Vannisselroy. “Het is allesbehalve een samenwerking op afstand. Regelmatig treffen we elkaar op formele en informele wijze. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we informatie uit, delen we kennis en leren we van elkaars ervaringen. Dat heeft niet alleen als voordeel dat we altijd goed op de hoogte zijn van elkaars rechtssystemen en rechtsgebieden, maar dat we elkaar ook snel weten te vinden als dat nodig is. Waarbij ik het steeds weer opvallend vind hoeveel we als kantoren op elkaar lijken. Ook Reyns is een no-nonsens kantoor dat net als TRC ‘voorkomen is beter dan genezen’ hoog in het vaandel heeft staan. Maar als het nodig is ook de juridische strijd niet schuwt. Je zou dus kunnen zeggen dat we hetzelfde DNA hebben. En dat is dan weer prettig als je als klant van één van beide kantoren wordt doorverwezen naar de collega’s in respectievelijk Nederland of België. Je weet hoe de kantoren werken en wat je als client kunt verwachten.”

Vlaams-Nederlandse handelsdag
Om de strategische alliantie kracht bij te zetten en ondernemers te wijzen op de voordelen die het partnership biedt, trekken de beide kantoren ook regelmatig samen op. Zo ook op de Vlaams-Nederlandse handelsdag op 27 november a.s.. Dit jaar in het Chassé theater in Breda. Deze handelsdag is voor Vlaamse en Nederlandse bedrijven die meer willen weten over zakendoen over de grens.

Voor Vlaamse en Nederlandse bedrijven die meer willen weten over zakendoen over de grens.

Reyns en TRC mogen zich partners noemen van de Nederlandse Ambassade in België en diens tegenhanger Flanders Investment & Trade (FIT), die de handelsdag mede organiseren. Wij zijn gevraagd om op de handelsdag aanwezig te zijn en zullen diverse lezingen houden.

Naast juridische aangelegenheden krijgen de bezoekers onder meer ook inzicht in hoe om te gaan met fiscaliteit, marketing & communicatie, arbeidsrecht en de onvermijdelijke cultuurverschillen. Vannisselroy: “Deze handelsdag laat zien dat het over en weer zakendoen tussen Nederland en Vlaanderen heel interessant is en kan rekenen op een groeiende interesse in het kader van internationaal zakendoen. Tegelijkertijd toont het aan dat we dan als Europa op papier één economische marktplaats is, maar dat de praktijk weerbarstiger is. Maar de verschillen zijn niet direct onoverkomelijk mits je jezelf goed hebt voorbereid. Op een handelsdag als deze kun je direct informatie ophalen alsook inzicht krijgen in hoe je het beste zaken kunt doen. En ik ga je nu alvast vertellen dat je dan ook soms tot verrassende inzichten kan komen. Een bezoek voor iedere Belgische ondernemer die serieus in Nederland aan de slag wil – of omgekeerd een Nederlandse ondernemer die in België zaken wil gaan doen - is dan ook een echte must. Wij heten bezoekers, samen met onze collega’s van Reyns, dan ook van harte welkom. ”