28 april 2022

Innovatie & DuurzaamheidRetail & MarketingTraining & Opleiding

Denktank voor werven van ‘groene medewerkers’ haven- en industrieterrein Moerdijk

Hoe wordt je organisatie duurzamer?

Zet een groep studenten bij elkaar en vraag ze om binnen 48 uur met uitvoerbare oplossingen te komen voor een prangend vraagstuk. Dat is de succesvolle formule van een hackathon. In samenwerking tussen gemeente Moerdijk, Avans Hogeschool en Port of Moerdijk bogen 45 studenten zich afgelopen maandag en dinsdag op Fort Sabina over de vraag: hoe zorg je er als bedrijf voor dat je de juiste skills in huis krijgt om alle uitdagingen op het gebied van duurzaam ondernemen aan te gaan.

Met hun idee voor de ‘Sustainable Learning Community’ werden de studentes Minoesch, Emma, Gwen, Lara en Inge door de jury o.l.v. wethouder Danny Dingemans uitgeroepen tot winnaar. Volgens de jury die naast Dingemans bestond uit Bram van Doorn (gemeente Moerdijk), Raoul van Hijfte (Port of Moerdijk) en Dirk van der Ven (Rewin) is het idee “naast compleet en praktisch, ook meteen toepasbaar”. Medio mei gaan de studentes samen met de gemeente verder de slag met de uitwerking van de community voor en door studenten en bedrijven.

Tweede studenten denktank

Een hackathon is een evenement waarbij teams non-stop aan de slag gaan om binnen korte tijd oplossingen te verzinnen voor een vraagstuk. Het is de tweede keer dat de gemeente Moerdijk samen met het havenbedrijf en Avans Hogeschool een dergelijke denktank opzette. Het onderwerp was dit keer een hele taaie, maar niet minder actueel: hoe wordt je organisatie duurzamer door de vaardigheden van je personeel? Het vraagstuk werd voorgelegd aan 45 derdejaars studenten Human Resource Management van de Avans Hogeschool met het idee dat het voor de nieuwe generatie medewerkers vanzelfsprekender is om duurzaam bezig te zijn, dan de huidige generatie. Aan de hand van interviews met deelnemende bedrijven die actief zijn in Port of Moerdijk, konden ze in teams sleutelen aan een bruikbare oplossing en die pitchen en toetsen bij dezelfde bedrijven om tot een definitieve ‘hack’ te komen.

Meer ‘groene medewerkers’ aantrekken

Het haven- en industrieterrein Moerdijk is met een oppervlakte van ruim 2500 hectare en meer dan 400 bedrijven, goed voor zo’n 10.000 directe en nog eens zo’n 9.000 indirecte arbeidsplaatsen. Het havenbedrijf heeft daarbij de ambitie om verregaand te verduurzamen hoog in het vaandel. Om ervoor te zorgen dat die noodzaak om te verduurzamen ook echt gezien en geleefd wordt bij de bedrijven, hecht het havenbedrijf veel waarde aan samenwerking met jong talent. De winnaars krijgen nu zo’n drie maanden de tijd om hun idee uit te werken tot een volwaardig project dat ook echt kan worden toegepast. De eerste afspraak tussen de studentes en de gemeente is inmiddels gemaakt.

Fotograaf: Gert van der Ros