25 mei 2022

Nieuws

Den Ouden Bodac: voor een veilige bodem en behoud van cultureel erfgoed met explosievenopsporing en archeologisch onderzoek

In de ongeroerde bodemzijn mogelijk archeologische waarden en ontplofbare oorlogsresten (OO) uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog aanwezig. Deze kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en flinke vertragingen tijdens bouwactiviteiten. Den Ouden Bodac is gespecialiseerd in het veiligstellen van uw bodem en archeologisch onderzoek. Weten hoe? Je leest het hier.

Betrouwbare partner voor een veilige bodem

Een veilige bodem en behoud van waardevol cultureel erfgoed dat door de eeuwen heen bewaard is gebleven in die bodem. Dat is de basis van het bestaan van Den Ouden Bodac. Met jarenlange ervaring in opsporing is Den Ouden BODAC, onderdeel van de Den Ouden Groep, de juiste partner voor het uitvoeren van bodemsanering, archeologisch onderzoek én het opsporen van ontplofbare oorlogsresten. Wij zijn een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 300 medewerkers, waarbij expertise, verduurzamen, service en partnerschap hoog in het vaandel staan. Wij ontzorgen jou met een totaalpakket voor het opsporen van archeologie en ontplofbare oorlogsresten. Ons team van gepassioneerde medewerkers is flexibel, oplossingsgericht en denkt graag met je mee. Zij kunnen voor jou bepalen of een plangebied verdacht is op de aanwezigheid van archeologische waarden en ontplofbare oorlogsresten en zo ja, de verdere onderzoeksstrategie bepalen die aansluit bij de beoogde ontwikkelingen.

Onze kracht
 • Specialistische kennis, moderne eigen apparatuur en eigen materieel voor alle opsporingsmethoden

 • Persoonlijk, oplossingsgericht en échte aanpakkers

 • Sneller starten van bouwactiviteiten door het uitvoeren van integraal onderzoek en veiligstellen van de bodem

 • Gecombineerde uitvoering met bodemsanering

 • Maatwerk in een project gebaseerd op de beoogde ontwikkelingen

 • Goede samenwerking met Explosieven Opruimingsdienst (EOD) én opdrachtgever

Waarom een gecertificeerd onderzoek?

Het rijk verplicht bij bouwactiviteiten een gedegen en gecertificeerd onderzoek naar de bodemkwaliteit, ontplofbare oorlogsresten en archeologie. Als opdrachtgever wil je erop kunnen vertrouwen dat dit adequaat en nauwkeurig gebeurd en dus zoek je een partner die gecertificeerd is, alle wetten en richtlijnen volgt, vakkundige experts in dienst heeft én kwaliteit levert. Den Ouden Bodac is daarom gecertificeerd volgens de BRL4000 (archeologie), BRL7000 (bodemsaneringen) en CS-OOO (explosieven). Dit is de garantie die wij gewaardeerde klanten geven.

Expertise

Het vermogen te innoveren, technieken en equipment te ontwikkelen en projectspecifieke onderzoeksstrategie brengt ons dagelijks op een hoger niveau, waardoor jíj als klant verzekerd bent van de meest voordelige uitvoeringswijze. Onze aanpak is succesvol gebleken, we passen deze

dagelijks toe met een team van ruim 50 specialisten die zowel de land- als waterbodem voor jou onderzoeken. Ons werkgebied is voornamelijk Nederland, België en Duitsland, de Noord- en de Oostzee. Met de nieuwste technologieën en kennis van geofysica onderzoeken we nauwkeurig en doelmatig het plangebied om uiteindelijk een onderzoek rapportage en/of vrijgave af te geven. Zo kun jij de benodigde bouwvergunningen aanvragen en veilig de geplande werkzaamheden uitvoeren én zonder vertraging in je planning.

De kernactiviteiten van Den Ouden Bodac bestaan uit:

 • Opsporen en veiligstellen ontplofbare oorlogsresten

  Het fundament van elk bouwproject is een veilige bodem. Maar wat betekent dat nu precies? Een veilige bodem is vrij van ontplofbare oorlogsresten, vliegtuigwrakken en ander gerelateerd materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Want hoewel je er misschien niet dagelijks bij stilstaat, onze landbodem, zeebodem, rivieren en kanalen, herbergen nog grote hoeveelheden ontplofbare oorlogsresten. Dit brengt de nodige risico’s en gevaren met zich mee voor de directe omgeving en medewerkers op de bouwplaats. Wij nemen deze risico’s en gevaren weg. Klik hier om meer te lezen over explosievenopsporing op land. Bodemsanering

  Een veilige bodem, is ook vrij van verontreiniging. De bodem in Nederland is namelijk op talrijke plekken ernstig vervuild. Deze verontreinigingen beperken mogelijk de ontwikkeling van een project.. Wij saneren vervuilde grond en zorgen voor adequate afzet hiervan. Klik hier om meer te lezen over Bodemsanering.

 • Archeologisch onderzoek Ook zitten er in onze bodem verborgen historie, een schat aan informatie over onze menselijke beschaving. Archeologische waarden vertellen ons over ons leven op aarde door de eeuwen heen. Dit waardevolle, culturele erfgoed moet goed beschermd worden. Daarom onderzoeken wij of er archeologische resten in de grond zitten op de projectlocatie en stellen deze vervolgens veilig. Klik hier om meer te lezen over archeologie.

Kortom, uw veiligheid is onze zorg.

Bodac in cijfers:

 • Start project mogelijk binnen 5 dagen

 • Gemiddelde klanttevredenheid 9,2

 • Gemiddelde omgevingstevredenheid 8,6

 • 98.5% van de projecten binnen planning opgeleverd à 90% vaste klanten

 • 200 projecten per jaar

Raamcontracten bij waterschappen, gemeentes en havenbedrijf.

Heef u behoefte aan advies of meer informatie? Bezoek onze website:

https://www.denoudengroep.com/den-ouden-bodac

Of neem contact op met:

Marc van Oers Operations Manager

T +31735431004 M +31623668078 m.vanoers@bodac.nl