De toepassing van AI en big data in jouw bedrijf is dichterbij dan je denkt!

Afbeelding

De toepassing van AI en big data in jouw bedrijf is dichterbij dan je denkt!

Vanaf nu kan het Brabantse bedrijfsleven meedenken met het bieden van geavanceerde rekenkracht aan bedrijven en instellingen, in het bijzonder met toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI) en Big Data. Het samenwerkingsverband van de provincie Noord-Brabant, De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University gaat hier samen met bedrijven mee aan de slag. AI-specialist Meike Nauta van Datacation: “Het is belangrijk dat ondernemers in de Brainportregio makkelijker gebruik kunnen maken van grote AI-rekenkracht. Het aanbieden van grootschalige rekenkracht ‘in de buurt’ maakt de drempel lager om dit in te zetten, wat betere AI in kortere ontwikkeltijd kan opleveren.” 

Meike Nauta heeft een achtergrond in de informatica, promoveerde cum laude in explainable (begrijpelijke) AI en is nu senior AI-consultant, data scientist en business development manager bij Datacation in Eindhoven. Met een team van 30 ‘AI-nerds met sociaal karakter’ heeft Datacation zowel de technische kennis als de soft skills in huis om van ieder AI-project een succes te maken. Hun doel is om bedrijfsprocessen beter, efficiënter en leuker te maken. Zo adviseren zij bedrijven over hoe ‘datagedreven’ werken eruit kan zien. Ze gaan samen met de klant op zoek naar de interessantste AI-toepassingen en ontwikkelen deze vervolgens ook. 

Over de drempel 

Meike legt uit: “Wij helpen bedrijven met het zetten van de stap naar werken met AI. Veel bedrijven hebben nog angst om die stap te zetten. En dat is ook logisch. Het voorstellingsvermogen van hoe groot de mogelijkheden van AI zijn, is te klein. En het is te ver van je bed. Maar wat ons betreft is het dichterbij dan je denkt. En er is zoveel mogelijk!” 

Datacation heeft al een paar mooie praktische toepassingen weten te realiseren. Zo ontwikkelt het in samenwerking met UMC Utrecht AI die sneller terugkomende alvleesklierkanker kan signaleren in CT-scans. “Dankzij krachtige hardware kunnen we een geavanceerd AI-model trainen om het verschil tussen littekenweefsel en tumorcellen – die veel op elkaar lijken – te onderscheiden. Ook in de maakindustrie en logistieke sector wordt veel gebruik gemaakt van data zoals historische bestellingen en 3D-modellen. AI kan op basis van deze data bijvoorbeeld voorspellingen doen, planningen optimaliseren of automatische checks op 3D-ontwerpen uitvoeren. Deze voorbeelden laten de potentie van AI zien: het is ontzettend breed inzetbaar, maar er is wel rekenkracht nodig voor de ontwikkeling.” Airvision is een spin-off van Datacation. Dit bedrijf houdt zich bezig met automatische inspectie van hoge resolutie 2D-beelden. Zo vliegen zij met een drone over een gebied met industriële buizen en kunnen door middel van AI direct lekkages of roestplekken opsporen. Een ander voorbeeld is het automatisch herkennen van onkruid en achterstallig onderhoud op gemeentelijke wegen. Deze AI-detecties ondersteunen medewerkers om sneller en beter actie te kunnen ondernemen.  

Samen met bedrijven als Datacation 

“Het supercomputing project van de vier samenwerkende organisaties gaat het bedrijfsleven in de Brainport nog beter faciliteren in de toegang tot rekenkracht”, gaat Meike verder. “Wij kunnen daar als Datacation een belangrijke bijdrage aan leveren.”  

Wat is de huidige stand van zaken als het gaat om toepassen van AI? “Onderzoekers en ondernemers die mogelijke toepassingen van AI onderzoeken, doen dat óf op een eigen laptop of PC met een goede grafische kaart. Daar kun je ver mee komen, maar er zijn grenzen aan. Wil je nóg meer rekenkracht gebruiken, dan huur je die in bij de grote Amerikaanse jongens als Google of Meta.” Met het project wil het samenwerkingsverband een eigen rekenkrachtfaciliteit in Brabant beschikbaar maken. Zo wordt de drempel voor het Brabantse bedrijfsleven om de stap naar AI te zetten, stukken lager. 

Op dit moment werkt het samenwerkingsverband aan een implementatieplan. Hoe komt de organisatie eruit te zien, welke mensen hebben we nodig op welke plek en voor welke juridische vorm wordt er gekozen. Binnen het project heeft de provincie Noord-Brabant de rol van facilitator en verbinder, staan TU/e en Tilburg University aan de lat als kennisinstituten. TU/e staat voor de technische kennis en Tilburg University heeft alle kennis in huis rondom ethische en sociale aspecten en de privacywetgeving. Daarnaast maken de partners dankbaar gebruik van het ondernemersnetwerk van de BOM.  

Oproep aan het bedrijfsleven 

Het samenwerkingsverband is op zoek naar meer start-ups, scale-ups, gevestigde bedrijven of maatschappelijke organisaties in Brabant die mee willen denken of gebruik willen maken van deze rekenkracht voor rekenwerk/simulaties en met name AI-modeltraining. Liefst in de vorm van een Proof of Concept gericht op concrete onderzoeksvragen, maar meedenken over de inrichting van de faciliteit voor toekomstig gebruik mag ook. Meedoen levert bedrijven gegarandeerd waardevolle inzichten en feedback.  

Aanmelden kan bij Guido van Gageldonk van de BOM, met een mail naar gvangageldonk@bom.nl.  

Meer informatie is te vinden op https://www.bom.nl/brabantse-bedrijven-gezocht-voor-pilot-supercomputing.