Ga terug

23 maart 2020

Nieuws

De scholen gesloten: een hectische tijd, zowel voor als na het ingrijpende besluit [ VIDEO & PODCAST ]

Dit artikel is mede tot stand gekomen door de Coronakrant
Door: Elevator Productions

Erik Adema is schoolleider op OBS de Rietpluim te Nuenen. De afgelopen weken waren voor hem een hectische tijd, met veel twijfel over het wel of niet (en voor hoelang) sluiten van de school.

Elevator Productions uit Den Bosch nam een reeks interviews af onder ondernemers om te bespreken wat de impact van de uitbraak van het coronavirus in Nederland op hun bedrijf of organisatie is. In dit derde interview spreken zij Erik.

Wat willen de ouders?

In dit interview blikt hij terug op de week van 9 maart, waarin er opgeroepen werd zoveel mogelijk thuis te werken, maar richting de scholen opgeroepen werd zolang mogelijk open te blijven. Intern is door OBS de Rietpluim direct gekeken naar maatregelen voor wanneer de school alsnog zou moeten sluiten, maar zij hebben toen ook de vraag aan ouders gesteld; wat wil u als wij van de overheid moeten sluiten?

Flexibiliteit van kinderen én leraren

Op zondagavond, 15 maart, kwam het daadwerkelijke bericht dat ook de scholen gingen sluiten, behalve voor kinderen van mensen met vitale beroepen. Om de kinderen toch een vorm van onderwijs te kunnen geven is OBS de Rietpluim vanaf dat moment gestart met het rondbrengen van huiswerk voor kinderen die thuis zaten. Voor de kinderen die op school opgevangen worden, is het een gekke tijd: je bent op school, maar je krijgt geen onderwijs. Dat vraagt niet alleen flexibiliteit van de kinderen, maar ook van de leraren.

Ook moest er een samenwerking gezocht worden tussen de naschoolse opvang en scholen. Kinderen die normaal gesproken wellicht naar opa en oma gaan, moeten nu ineens naar de opvang. Daarvoor is geen standaardoplossing, maar moet op basis van vertrouwen worden gehandeld.

Blijven communiceren

Een hectische tijd dus. Maar als er één ding is dat Erik nu al geleerd heeft, dan is dat: blijf communiceren en laat dit zoveel mogelijk vanuit één persoon komen. En: meld pas iets als er echt iets te melden is.

Het gehele interview bekijken?

Ben jij benieuwd naar het gehele interview met Erik? Bekijk deze dan hieronder.

Luister je liever?

De podcast van het interview kun je hier terugvinden of via Spotify, iTunes of Soundcloud.

Credits

Film initiatief Bas van den Ing / Elevator Productions
Audio, podcast, redactie en projectleiding Michiel van de Weerthof en Joost van Pagée / Weerthof & Pagée
Presentatie Jordy Sanchez
Preproductie, presentatie en redactie Ruud Geven
Animatie Roy de Haan Animaties
www.coronakrant.nlwww.elevatorproductions.nlwww.soundtreks.nl

Gerelateerd