31 januari 2022

Tech, Ict & Smart

De Reis van Julia

De Reis van Julia

Kiezen voor techniek, is kiezen voor een gave toekomst. Dat ze door die keuze opvalt in wat stereotype een mannenwereld is, maakt Julia Verkleij niet uit. “Dit is wat ik wil en daar ga ik voor!” zegt ze stoer in de film ‘De Reis van Julia’, die vandaag wordt gelanceerd. Dit is de tweede promotiefilm van Platform Techniek De Langstraat. De film vormt de start van een campagne om kinderen en jongeren te interesseren voor techniek. Julia is het gezicht van de campagne en ambassadeur voor meisjes in de techniek.

Als klein meisje was ze al gefascineerd door de carnavalswagens en wilde ze weten hoe die kunnen rijden. Iets met techniek zat er toen al in. Ze koos voor de opleiding Future engineer bij het Koning Willem 1 College. “In het begin was dat spannend, want ik viel er compleet buiten. Ik houd ervan om mijn nagels te doen en mij leuk aan te kleden. Nu ze hebben gezien wat ik kan, is dat niet meer het geval. Onlangs werd Julia zelfs genomineerd voor de Koning Willem 1 College Awards, Student van het Jaar. “Mijn tip aan alle meiden die twijfelen over een opleiding in de techniek: doe het gewoon! Doe waar jij gelukkig van wordt en laat je daar niet in weerhouden. Je weet zelf wat je waard bent”.

Er is zoveel mogelijk

In de film vertelt Julia Verkleij waarom ze voor techniek kiest en hoe fascinerend het vak is. Zij neemt ons mee naar haar technische opleiding bij het Koning Willem I College en Kuijpers waar ze stage liep. “In mijn studie is er zoveel vrijheid om te kiezen wat je leuk vindt”, licht Julia toe. “En je krijgt veel hulp van coaches, dat is fijn. Op dit moment vind ik nog alles leuk om te doen. Ik wil graag met mijn handen blijven werken. Tijdens mijn stage mocht ik meedenken over oplossingen voor technische problemen en oefenen met het aanleggen van leidingen voor elektra. Dat was heel gaaf. Een baan waar ik het kan combineren lijkt me leuk. Misschien ga ik wel naar het HBO. Er is zoveel mogelijk!”

Platform Techniek

Wethouder Thom Blankers weet zeker dat Julia een mooie toekomst wacht. “Zoals Kuijpers blij is met iemand als Julia, zo zitten in de Langstraat veel meer bedrijven nu al te springen om goed opgeleid technisch personeel. In de toekomst wordt die vraag alleen maar groter.” Platform Techniek de Langstraat richt zich daarom op het enthousiasmeren van kinderen en jongeren voor een technische opleiding en baan, het liefste bij een bedrijf in de regio. Daarvoor organiseren het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid binnen het Platform samen tal van interessante activiteiten. Het kernteam, bestaande uit de gemeente Heusden, scholengemeenschap De Overlaat, het Koning Willem I College en VPT Versteeg, werkt nauw samenwerken met verschillende partijen, waaronder het d’Oultremontcollege, Van Beek Schroeftransport en de Bibliotheek Heusden.