Partner

16 januari 2023

Training & Opleiding

DE NONNEN VAN VUGHT KOMEN NAAR EINDHOVEN

Het bekendste taleninstituut van Nederland gaat vanaf januari 2023 taaltrainingen verzorgen op de High Tech Campus in Eindhoven. Dit doen ze speciaal voor de groeiende groep internationale kenniswerkers in de regio. We spreken erover met Erica Goedegebuure, Client Relations Manager bij Language Institute Regina Coeli, ook wel bekend als ‘de Nonnen van Vught’.

“De vraag naar taaltrainingen Nederlands is enorm. Het arbeidstekort in sommige branches is zo groot dat veel bedrijven over de grenzen kijken voor nieuw personeel. Een aantal van hen moet goed Nederlands leren, bijvoorbeeld als ze in de gezondheidszorg gaan werken, maar in de tech-sector is dat eigenlijk niet het geval. Daardoor kunnen bedrijven vrij eenvoudig internationaal talent aantrekken.

Investeren in mensen
Vroeger stuurde een werkgever een buitenlandse collega bijna standaard op taaltraining. Door de globalisering is de internationale arbeidsmarkt vluchtiger geworden en zijn Nederlandse bedrijven steeds meer in het Engels gaan communiceren. Het is dan verleidelijk om die taaltraining te laten zitten.

Uit onderzoek blijkt echter dat investeren in taal juist loont: het is makkelijker een werknemer te behouden die de lokale taal spreekt. Dat is financieel gunstiger dan opnieuw een nieuwe werknemer te werven.”

Mensen willen gehoord en begrepen worden
Internationale medewerkers kunnen zich in Eindhoven prima redden in het Engels, zou je denken. Waarom zouden zij dan toch Nederlands leren? Goedegebuure heeft daar een helder antwoord op: “Er is meer in het leven dan alleen werk en de expat community. Wil je een onderdeel worden van Nederland, dan is het belangrijk om Nederlands te spreken en de Nederlandse cultuur te kennen. Bij ons kloppen bijvoorbeeld mensen aan om Nederlands te leren als hun kinderen naar een Nederlandse school gaan en lid worden van sportclubs.”

Daarnaast zijn er genoeg internationale medewerkers die juist voor hun werk Nederlands willen leren. “Ook al is de voertaal in een bedrijf Engels, bij de koffieautomaat spreken Nederlanders onderling vaak gewoon Nederlands. Als jij dan net de enige bent die het niet verstaat, is dat niet prettig. Dat kan de reden zijn om Nederlands te leren. Mensen zijn sociale dieren en willen erbij horen, meepraten en gehoord worden.”

Social Dutch en Dutch@Work
Regina Coeli start in januari met trainingen Nederlands op verschillende niveaus. Cursisten kunnen twee keer per week na het werk aanschuiven in een les Social Dutch of Dutch@Work. De training duurt in totaal zes weken. Eventueel kan een cursist er dan voor kiezen om verder te gaan op een hoger niveau.

Vitality Hub op de campus
Het is niet de eerste keer dat de taaltrainers van Regina Coeli naar Eindhoven gaan. Ze gaven tot maart 2020 al les op de High Tech Campus. “We hebben in Eindhoven een heel prettige samenwerking opgebouwd met het site management van de campus en met Expat Center South. We hopen ons nu nog beter te wortelen in de Vitality Hub waar wij gaan lesgeven. Dat is een plek waar onderzoek wordt gedaan naar het welzijn van mensen op de werkvloer. Wij vinden dat een interessante plek, omdat wij in ons taleninstituut ook veel aandacht hebben voor omstandigheden die het leren positief beïnvloeden. Ik hoop dat er zo op de High Tech Campus nog iets heel moois kan ontstaan.”